Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Skamligt försöka tårta till tystnad.

Det var inte roligt när dåvarande handelsministern Leif Pagrotsky (S) och EU-parlamentarikern Marit Paulsen fick tårtor kastade i nacken 2001. Eller när finansminister Bosse Ringholm (S) fick bakverket i ansiktet när han gick på budgetpromenad.

En av de få gånger en republikan som jag känt djupt för kungen var när den stackarn blev tårtattackerade på Getterön.

Ännu färre gånger känner jag med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Men han har liksom alla andra person rätt att slippa bli fysiskt attackerad, om så endast med tårta. Att vara förtroendevald är att ständigt bli utsatt för kritik kan vara tungt. Men det hör till jobbet.

Men ingen politiker, oavsett åsikter, ska behöva stå ut med hot och fysiska överfall. Och för politiker som ändå måste leva med hot, Jimmie Åkesson är den av dem, är en tårtan inte bara en tårta. Det är en påminnelse om att värre saker kan hända.

Det kan vara utmärkt att låta maten tysta mun. Men det är när tårtbiten intas på eget initiativ. Att försöka tårta politiker till tystnad är ett försök att nagga demokratin i kanten. Det är på alla sätt en osmaklig livsmedelshantering.