Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Kvittmissen kvittar

Det finns de som säger att politik inte är roligt. Men i riksdagen skrattades det glatt i de allierade bänkarna när de rödgröna och SD snubblade i första steget på sin väg för att stoppa regeringens höjning av brytpunkten för när man ska betala statlig inkomstskatt.

Ännu roligare syntes det när röstningsförlusten för S-V-MP-SD-begäran, 153-154, berodde på att Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt inte röstat. Trots att de inte varit utkvittade.Vilket blir triroligt när man vid tiden för voteringsfiaskot läser Sjöstedts senaste inlägg på twitter:

”Hur svårt kan det vara?”, skriver V-ledaren. Men då handlar det om att skapa en likvärdig skola. Och det är garanterat mycket besvärligare än att hålla ordning på kvittningssystemet i riksdagen.

Men att de borgerliga fått skratta först betyder inte att de får skratta sist. Dagens omröstning gällde bara att riksdagen skulle beställa ett förslag från regeringen, en begäran som statsminister Reinfeldt hur som helst tänkt ignorera. Den avörande sakbehandlingen kommer senare. Det är när den samlade oppositionen skriver ihop sig om ett lagförslag i finansutskottet och det därefter behandlas i riksdagsplenum.

Efter dagens generalrepetition får man anta S, V och MP har kanonkoll på röststyrkorna när det är dags för den riktiga föreställningen. Och att SD utfärdar reseförbud – de hade en person i New York i dag – för sina ledamöter.

Politiker brukar bruka allvar när det gäller på allvar. I dag bjöd de på ofrivillig underhållning.