Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Utred polisen

”Kringresande” kallas romerna i Skånepolisens register, enligt DN. Och resande, på grund av förvisning, är de fortfarande i Europa.

Det är ganska talande att det var integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som först uttalade regeringens bestörtning över DN:s uppgifter om ett register över romer. Romer är ju inte någon nyanländ folkgrupp. De har funnits i Sverige i 500 år. Men deras svenska historia är kantad av statliga övergrepp.
På 1600-talet blev det illegalt för romer att vistas i Sverige. Om romska män hittades, dödades de. Så sent som på 1900-talet tvångssteriliserades romer, barnen omhändertogs och auktionerades ut.
Mellan 1914 och 1954 fick romer inte komma till Sverige. Nazisterna utrotning av hundratusentals romer i koncentrationslägren botade således inte den svenska antiziganismen.
 Först på 60-talet, när statsråden i dagens regering var småttingar, avskaffades lösdriverilagen, som gav kommunerna rätt att fördriva romer efter tre veckors boende på en plats. Det var en lag som skapade ”zigenarläger” och som undergrävde gruppens möjlighet att utbilda sig och att rösta.
2013 ska Skånepolisen ha ett register över romer, inklusive avlidna och nyfödda, som enligt Dagens Nyheter går under benämningen ”kringresande”. Det är skrämmande.
Nu måste en grundlig utredning göras, och det får inte bli en utredning där polisen i godan ro utreder sig själv. Den modellen har vi fått nog av. Och utredningen måste vara så seriös och grundlig att den i någon mån kan reparera romers misstro mot samhället. Men det lär bli ett arbete i motlut.
Rosita Grönfors, ordförande för Rom och resande kvinnoorganisation, har varit delaktig i arbetet med regeringens vitbok om övergrepp mot romer. I går sade hon till TT: ”Jag tror ingen av oss kommer medverka något mer. Nu när vi vet om att alla blir registrerade kommer romerna dra sig tillbaka”.
Förhoppningsvis blir det inte så. Förhoppningsvis väljer romer att reagera på det som har hänt genom att ta mer plats och kräva sin rätt, inte genom att dra sig tillbaka.
Många romer har reagerat på skandalen genom att referera till Hitlertiden. Kanske tycker en och annan blond svensk att det är att överreagera. I så fall är det bara att gratulera: ditt liv är privilegierat. Du kan inte föreställa dig hur det är att utsättas för misstro bara för att du har ett visst namn eller är medlem av en viss grupp.
I Sverige 2013 borde alla människor självklart vara så privilegierade.