Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Stäng fler skolor

Skolinspektionen stänger internatskolan Lundsberg i Värmland. Myndigheten har hyst en förvånansvärd tillit till att institutionen ska bättra sig och bryta med den hundraåriga traditionen av den pennalism som kallas ”kamratfostran”.
Så sent som i höstas satte Skolinspektionen Lundsberg under pengahot; skolan skulle få betala 500 000 kronor i vite om den inte kunde visa att ledningen vidtagit verksamma åtgärder för att få slut på kränkande behandling av elever.
Lundsbergsledningen protesterade, men under vintern skrev den ihop papper som övertygade Skolinspektionen. I april förklarade sig generaldirektör Ann-Marie Begler nöjd och avslutade tillsynsärendet. Det ångrar hon nu.
Det kom ett oschyst strykjärn emellan. Två elever brännskadades av ”kamrater” i lördagskväll. Något som ännu i går kallades ”incident” på Lundsbergs skolas hemsida.
Skolinspektionens stängningsbeslut är tillfälligt. Lundsberg får ytterligare en chans att visa att dess vuxenvärld kan vädra ut den unkna pennalismen. Frågan är om det går. Traditionen sitter i väggarna. Men förhoppningsvis är Skolinspektionen inte lika naiv denna gång.
Det måste till exceptionella insatser från de vuxna i Lundsbergsvärlden – skolledning, lärare, husföräldrar och föräldrar – för att Skolinspektionen inte ska göra det naturliga, att dra in tillståndet att driva skola.
Skolinspektionen har nödstängt och sedan dragit in tillståndet för en skola förr. Friskolan Fredens skola i Göteborg hann bara vara i gång fyra veckor 2011 innan Skolinspektionen ryckte in. Barn slog varandra, de slog lärarna, lärare slutade – det rådde bildligen och boktstavligen våldsamt kaos.
Med Lundsberg – där styrelseordförande heter Marie Wallenberg – har Skolinspektionen haft ett helt annat tålamod. Det får vara slut med det. Både vad det gäller Lundsberg och alla de skolor som skadar elever på ett helt annat sätt, genom att erbjuda dem undermålig undervisning.
Det är förskräckligt när elever misshandlar varandra. Oavsett var det inträffar. De drabbar de enskilda barnen och ungdomarna hårt. Men för elevernas framtid är det minst lika illa att inte få möjlighet att lära sig allt man någonsin kan. Och det är ännu fler elever som råkar ut för usel undervisning.
I Expressen i går listade vi högstadieskolornas betygsresultat. Dels de absoluta meritvärdena, dels resultaten i förhållande till barnens bakgrund – föräldrarnas utbildningsnivå och födelseland, andelen pojkar. Där finns många skolor som utmärker sig negativt. År efter år.
Skolinspektionen bör skärpa tillsynen där. Lika lite vara blåögd där som i förhållande till Lundsberg. Skolor som inte håller kunskapsmåttet måste också stängas.
I Malmö har kommunala Rosengårdsskolans högstadium lagts ner efter år av elände. Det var kommunen som till slut fattade beslutet. Det borde ha varit Skolinspektion, för flera år sedan.