Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reinfeldt missade tv-chansen

Vinnare ska koras, insatserna ska bedömas. Men några förskjutningar i väljaropinionen lär inte komma efter gårdagens partiledardebatt i SVT.

Alla sa egentligen vad som förväntades av dem. Sedan blir det ju alltid en del aparta inslag som när Jimmie Åkesson ska prata miljöpolitik. Existerar verkligen klimatfrågan i SD:s begränsade tankevärld? Den enda överraskningen var egentligen att Fredrik Reinfeldt öppnade för högre försvarsbudget efter att Jan Björklund betygsatt Försvarsmaktens incidentberedskap som ”genant”. Apropå den ryska flygövningen på långfredagen när JAS-piloterna firade påsk, eller vad de gjorde. De flög i alla fall inte.

Kvällens effektivaste debattör var Jonas Sjöstedt, och Jan Björklund gjorde som vanligt en stabil insats. Björklund har förmågan att både vara självkritisk – som i fallet med de administrativa bördorna på lärarkåren – och polemisk i sitt försvar av det fria skolvalet.

Göran Hägglund var som vanligt vid sidan av. Hallå, Hägglund, här fanns ju ett tillfälle att lyfta fram KD:s profilfrågor. Och nej till kvotering av föräldraförsäkringen är knappast en valräddare då de flesta andra partier också tillhör motståndarsidan.

Alliansen gav också ännu ett förhandsbesked på hur det kommer att låta i valrörelsen nästa år: Socialdemokraterna vill genomföra en skattechock på 30 miljarder kronor (siffrorna lär ändras) och den rödgröna oppositionen utgör inget samlat regeringsalternativ.

Vi har hört det många gånger nu. Och kommer att få höra det igen.

Allvarligt talat, Reinfeldt, det är faktiskt lite torftigt. Har regeringen redan gått i opposition? SVT:s partiledardebatter är rimligen varje spinndoktors dröm. Tänk tanken: att en söndagskväll i direktsändning presentera en stor nyhet från regeringen som sedan skulle kunna rulla vidare i veckan. Plötsligt skulle Stefan Löfven bli tvungen att improvisera och gå ifrån sina noga inövade repliker. Löfven bör också fortsättningsvis avstå från att öva in citat från just Albert Einstein. Löfven framstår nämligen inte precis som en retorisk Einstein när han ska leverera dem.

Partiledardebatter är en speciell genre. Alla ska komma till tals. För rättvisans skull. Det innebär att när någon är inne –  jo, det händer! – på ett intressant spår så avbryts partiledaren av programledaren.

Det innebär också att huvudmotståndarna Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven inte får den tv-tid som många tittare förväntar sig.

Sveriges Televsion borde alltså i högre grad se till allmänintresset och låta Löfven och Reinfeldt ta större plats i debatten. Det där med tidsfördelade partiledardebatter kan riksdagen fortsätta att ansvara för.