Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Thatcher vann sin tid

Margaret Thatcher är död. I Sverige uttalas hennes namn ofta tillsammans med en fnysning. Så politiskt belastat är namnet att Annie Lööf fick hård kritik enbart för att ha nämnt henne som sin förebild.

Men ”Järnladyn” är på många sätt en utmärkt förebild; få politikers arv har åldrats lika väl som Thatchers. Inflationsbekämpning är nu till och med god socialdemokratisk politik.

Hon tog över ett Storbritannien med 18-procentig inflation, strejker, prisregleringar och en stor och ineffektiv statlig industri. Under sina elva år som premiärminister tog Thatcher strid med facket, stängde kolgruvorna och fick ner inflationen.

Utan hennes insatser finns en stor risk för att Storbritannien i dag betraktats som ett Grekland ekonomiskt.

I svensk debatt anses ofta Falklandskriget vara det yttersta beviset på hennes galenskap. Men Thatchers beslut att gå till anfall mot Argentina, som invaderat de brittiska öarna, var rätt.

För vilken princip är det annars man försvarar? Att militärdiktaturer som invaderar områden ska gå fria? Att en befolkning inte själva ska få bestämma vilket land de ska tillhöra?

Det snabba kriget bidrog dessutom till demokratins återkomst i Argentina. Att konflikten fortfarande är ett öppet sår i relationerna mellan länderna beror mer på oansvariga politiker i Argentina än på Thatcher.

Margaret Thatcher hade också djupt problematiska sidor. Dit hör exempelvis umgänget med diktatorn Pinochet och avfärdandet av ANC i Sydafrika som ”en typisk terroristorganisation”.

Den kompromisslöshet som gjort att hon kunnat driva igenom impopulära reformer blev till slut hennes fall när hon benhårt höll fast vid en impopulär beskattning som i praktiken var regressiv.

Men världen bör komma ihåg och vara tacksam för de strider som hon drev och faktiskt vann.