Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ropen skalla, bidrag till alla

Språkrådet har definitivt ett ord till sin nyordlista för 2013: ”Friskbidragare.”

Det är en person som i praktiken är fullt arbetsför, men där Arbetsförmedlingen, AF, och arbetsgivaren ser till att klassificera personen som funktionshindrad.
Företag har ett digert smörgåsbord av lönesubventioner att välja på. Och AF är vill sysselsätta så många som möjligt.

Cafékedjan Le Pain Français i Göteborg har en speciell affärsidé: maximera lönebidragen från staten. Göteborgs-Posten har i en artikelserie avslöjat hur företaget satt i system att plocka in praktikanter (gratis) och lönebidragsanställda (upp till 80 procent av lönekostnaden). Under den senaste fyra åren har kedjan använt sig av 130 anställda med någon typ av subvention.

Detta snedvrider naturligtvis inte bara konkurrensen utan skapar också undanträngningseffekter. Den som inte registrerat sig hos AF som friskbidragare får svårare att få jobb.

Fast, ojdå, nu ska Arbetsförmedlingen plötsligt göra stickprovskontroller över hela Sverige bland alla lönebidragsanställda.
Självklart ska det finnas stöd för den som anställer handikappade som annars inte skulle få något jobb. Le Pain Français affärsidé visar dock på ett av arbetsmarknadspolitikens systemfel – en bidragsinflation.
Ingen mening att moralisera över Le Pain Français, de har såvitt jag förstått inte gjort något olagligt, utan har kunnat bidragsmaximera och mjölka en Arbetsförmedling utan koll. Och hur många företagare – och privatpersoner – skulle egentligen tacka nej till gratis arbetskraft?

Friskbidragare, glöm inte det ordet, lönebidragsminister Hillevi Engström!