Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Billströms invandringspolitik är liberal

Han må framstå som kall som en fisk och han har på senare tid oroväckande ofta låtit som en dansk integrationsminister. Uttalandet om att flyktinggömmare inte bara är blonda och blåögda förtjänar all kritik.

Men när avgångskraven nu ställs mot Tobias Billström, M, bör vi inte glömma bort att han under sina dryga sex år som migrationsminister sammantaget stått för den mest liberala invandringspolitiken i Sverige i modern tid.

Han gjorde upp med decennier av LO-protektionism och öppnade gränserna för arbetskraftsinvandring. I praktiken kan alla människor som försörjer sig nu flytta hit och asylsökande som får avslag kan istället få arbetstillstånd.

Med klackarna i backen, men ändå, har han också kommit överens med Miljöpartiet om att fler familjer bör få återförenas i Sverige och att papperslösa ska ha rätt till vård och skola. De reformerna har genomförts samtidigt som svenskt asylmottagande varit rekordhögt.

Den bilden bör också komma fram när Billström nu kallas för ”smutsig” i Sveriges största morgontidning.

Patrik Kronqvist