Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Lööf markerade mot idéförslaget

Efter den hårda debatten om förslaget till nytt idéprogram var det naturligt att Annie Lööfs anförande vid Centerpartiets kommundagar till stor del blev ett försvarstal. Stundtals var avståndstagandet så starkt att man kunde glömma bort att det faktiskt var ledande centerpartister som skrev utkastet.

Men så utmanade förslagen också partiet både ideologiskt och kulturellt, vilket statsvetaren Katarina Barrling visat i en intressant analys.

Ideologiskt då liberalismen denna gång även gjorde rejäla insteg i den privata sfären med förslag om månggifte och slopad arvsrätt. Kulturellt eftersom idéer så tydligt värderades högre än praktiskt genomförbar politik

Annie Lööf adresserade båda punkterna i sitt tal. Hon tog avstånd från nyliberalismen och talade återkommande om trygghet och rättvisa.

”Låt mig vara tydlig än en gång. Jag är INTE för månggifte. Jag vill INTE slopa skolplikten. Jag vill INTE slopa arvsrätten. Jag är INTE nyliberal.”

Samtidigt förde hon fram flera pragmatiska förslag för att förbättra för företagare: fler lärlingsplatser, sänkta arbetsgivaravgifter och slopad sjuklönevecka för arbetsgivarna

De var tydligt att budskapet gick hem hos centerpolitikerna på plats – men frågan är om det också når väljarna. Kommer de att tänka på bättre företagsklimat eller månggifte nästa gång de ser Annie Lööf i rutan?

Patrik Kronqvist