Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Reinfeldt demoraliserar trupperna

Fredrik Reinfeldts uttalande att försvaret är ett särintresse nådde i dag svenska soldater i utlandet.
Så här skriver Mats Ekberg på Twitter.

”Känns sådär att bli skickad till krig i Afghanistan för Sverige när Sveriges statsminister säger att man är ett särintresse”

Uttalandet sätter fingret på vad som borde vara ett dåligt samvete för svenska försvarspolitiker. När de första traumatiserade veteranerna kom hem från Bosnienkriget i början på 1990-talet var omhändertagandet obefintligt. Och soldater som skadats i Afghanistan har vittnat om hur de själva behövt kämpa för att få vård och rehabilitering.

Sveriges två sekel långa period av fred tycks ha lett till att vi blivit dåliga på att ta hand om dem som trots allt varit i strid.

Öknamnet ”Tomhylsan” vittnar om att förre försvarsministern Sten Tolgfors (M) inte var oomstridd.

Men på en punkt brukade han alltid mötas med respekt även från försvarshåll: hans stod upp för soldaterna. Tolgfors missade sällan en chans att skicka en hälsning till Afghanistan eller att ta kontakt med anhöriga till stupade.

Ett minimikrav på statsministerns uttalanden bör i fortsättningen vara att de inte demoraliserar dem som riskerar sitt liv för landet. Det är en form av personalvård som dessutom inte påverkar statsbudgeten.

Patrik Kronqvist