Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Politikeradeln ger inte upp

De tokgenerösa pensionsreglerna för riksdagsledamöter, där arbetslinjen har fått ge vika för en passiviserande bidragslinje, ska nu skärpas. För somliga.
I framtiden, erfar Rapport, ska bara de ledamöter som har suttit i riksdagen åtta år eller mer få pension, så kallad inkomstgaranti. Detta i max två år, inte fram till 65-årsdagen. Det låter rimligt och bra.
Men en viktig aspekt av de nya reglerna är stötande: de nya reglerna, som kommer att gälla från valet 2014, ska bara gälla nyvalda politiker!  Centerpartisten Anders W Jonsson ställer frågan, i Rapport, hur man motiverar att ”den gamla politikeradeln från 1900-talet får behålla sina generösa villkor medan nytillträdda får mer realistiska villkor” .(DN 24/1)
Ja, hur motiverar man det? Förmodligen hade en skärpning blivit omöjlig om inte politikeradeln hade fått behålla sina smaskiga privilegier. Och denna adel återfinns särskilt hos de stora partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna.
I egenintressets dunkel är det inte någon större skillnad på blått och rött.