Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Mobilerna öppnar fönstret mot tvångsvården

I dag skriver vi ledare om Centrum för rättvisas stämning mot landstingen som låter produktionsbolag filma sjuka människor utan deras medgivande.

Ytterligare en poäng som kan göras är att många landsting nu själva inför fotoförbud för patienterna med hänvisning till sekretess.

Hyckleriet är alltså monumentalt. Å ena sidan låter man produktionsbolag tjäna pengar på att filma döende människor, å andra sidan låter man inte patienterna själva dokumentera den vård de får.

Det enda riktigt hoppfulla i Daniel Velascos radiodokumentärer om ”Nora” var just att berättelsen nådde ut. För dem som följt debatten kring vanvårdsutredningen är det uppenbart att Nora inte är ensam – fler har kommit i kläm när staten tagit hand om dem. Men ingen lyssnade på dem i deras samtid.

Ny teknik tillät dock Nora att spela in det som skedde. För handen på hjärtat – vem hade vi trott på om det inte vore för inspelningarna – den unga tjejen med självskadebeteende och borderlinediagnos eller den erfarna psykiatrikern?

Mobilerna har öppnat ett fönster mot tvångsvården. Det är viktigt att det hålls öppet.

Patrik Kronqvist