Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Machoattityd vinner ingen fred

Nu på förmiddagen kom besked om att överbefälhavare Sverker Göranson ska vara sjukskriven ytterligare en månad. Och genast började skrattsalvorna rulla på Twitter. Peter Letmark, reporter på DN:s Insidan (!), skrev exempelvis:

”Överbefälhavaren sjukskriven för utbrändhet till i mars, och då är det inte ens krig….”

Lika smakfull var Ylva Johansson, riksdagsledamot (S) och fd statsråd, när det ursprungliga beskedet om Göransons sjukskrivning kom:

”Stresstålig? NOT”

Ett uttalande hon dock senare backade för.

För ett modernt insatsförsvar är den viktigaste uppgiften att vinna ”the hearts and minds” hos lokalbefolkningen i de krishärdar där man verkar. Visst går det att vinna krig som dem i Irak och Afghanistan med stridsflygplan och stridsvagnar. Men det räcker inte för att skapa fred.

Det är en insikt som USA bittert fått erfara. Det blev inte lugnt bara för att man sparkade in dörrar på nätterna. Förbättringarna i Irak kom först när David Petraeus implementerade sin strategi om nationsbyggande med lokalval, återuppbyggnad och lokala säkerhetsstyrkor.

Svensk militär har genom åren fått goda vitsord för sin förmåga att vinna förtroende hos civilbefolkningen – kanske för att vi haft ett värnpliktsförsvar. Merparten av de soldater som vi skickat till olika krigshärdar har också en civil karriär som rörmokare, ingenjörer eller sjuksköterskor. Det är en stark kontrast till exempelvis det brittiska försvaret där 18-åriga militärpoliser kan få uppdrag att hantera stora folkmassor. I en sådan situation har man dock oftast bättre nytta av väloljat munläder och social kompetens än teleskopbatonger.

Det kommer att bli en utmaning för det svenska försvaret att behålla den andan i det nya yrkesförsvaret. Då är det en bra början att vi har en överbefälhavare som vågar säga ifrån när han mår dåligt.

För det är inte med machoattityd vi kan vinna fred.

Patrik Kronqvist