Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

LO kan inte skylla ifrån sig

Jobbpakten har spruckit. Även om Anders Borg försöker tona ner skadeverkningarna är det ett tungt politiskt bakslag för regeringen. Jobbpakten har lanserats som regeringens trumfkort mot ungdomsarbetslösheten och möjligheten att göra upp med LO framför ögonen på Socialdemokraterna var grädden på moset.

LO och Svenskt Näringsliv skyfflar nu ansvaret för haveriet mellan varandra. Som utomstående är det svårt att veta exakt vad som föregick sammanbrottet, men i grunden har Svenskt Näringsliv naturligtvis rätt i att frågor såsom arbetsrätten knappast hör hemma i en diskussion om ungdomsjobb.

Låt oss heller inte glömma skälet till att behovet av en jobbpakt över huvud taget har aktualiserats. De höga svenska ingångslönerna har gjort det svårt för unga att få in en fot på arbetsmarknaden. Genom att sänka lönerna med 25 procent i utbyte mot arbetsplatsförlagd utbildning hoppades man kunna sänka dessa trösklar.

Ännu finns möjligheten att genomföra denna idé på branschnivå. Och än är det inte för sent att börja fokusera på grundproblemet på arbetsmarknaden, som drabbar långt fler än ungdomar. Vi står inför en avtalsrörelse där LO kräver ännu en låglönesatsning, trots den höga arbetslösheten bland utsatta grupper. Ansvarslöst är bara förnamnet.