Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Ett myrsteg mot en bättre hyresmarknad

”Chockhöjning av andrahandshyrorna,” var Metros toppnyhet förra fredagen. Samma vinkel valde Svenska Dagbladet när man i dag lanserade sin karta Hyreskollen. Anledningen till höjningen är nya regler från februari som gör det möjligt för bostadsrättsägare att ta ut en andrahandshyra som mer motsvarar marknadsvärdet.

Men Metro tar inte upp att det troligen också kommer att bli fler lägenheter att välja mellan för alla bostadssökande. Tidigare regler gjorde att bostadsrättsägare avskräcktes från att hyra ut eftersom de ofta tvingades subventionera andrahandshyresgästen.

Hyresgästföreningen brukar förneka att höjda andrahandshyror skulle öka utbudet. Men den har ingen bra förklaring till varför lagen om utbud och efterfrågan inte skulle gälla just bostäder.

Intressant nog finns det i bostadsbristens Stockholm närmare 800 rum och lägenheter som för kortare eller längre tid går att hyra via den internationella sajten AirBnb – men där är å andra sidan prissättningen fri då det handlar om semesteruthyrning.

Hyresreglering har varit en katastrof för den svenska bostadsmarknaden. Under de senaste 20 åren har det bara producerats ungefär hälften så många bostäder per capita i Sverige som i de övriga nordiska länderna. Samtidigt är Stockholm en av Europas mest segregerade städer och kötiden till attraktiva lägenheter är decennielång.

Mot den bakgrunden är det fegt av den borgerliga regeringen att inte verka för att avskaffa bruksvärdessystemet. Men det myrsteg man tar den 1 februari går i alla fall i rätt riktning.

Patrik Kronqvist