Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Äntligen en feminist som jämställdhetsminister

Sveriges nya jämställdhetsminister heter Maria Arnholm, FP. Att hon till skillnad från företrädaren Nyamko Sabuni kallar sig för feminist är symboliskt viktigt. Det är också intressant att Arnholm – vid presskonferensen där hon presenterades som nytt statsråd – lyfte fram att hon var med och drev igenom den första pappamånaden i föräldraförsäkringen. Företrädaren Sabuni har varit mer tveksam till att ta fler steg mot en kvoterad föräldraförsäkring. Men det faktum att Arnholm fram tills nu varit statssekreterare åt just Sabuni och att det blott är 20 månader kvar till valet tyder på att det inte kommer att bli någon större kursändring i jämställdhetspolitiken.

Att Nyamko Sabuni lämnar regeringen är på en gång både väntat och överraskande. Väntat eftersom Sabuni sedan länge aviserat att hon inte tänker kandidera i valet 2014 och eftersom hon uppenbart inte trivts med sin jämställdhetsportfölj. Överraskande eftersom hon sagt att hon tänkt sitta mandatperioden ut och att hon så sent som i lördags publicerade en debattartikel i Dagens Nyheter om jämställdheten i svenska företag med flera skarpa förslag. Artikeln – som alltså visade sig vara ett avskedsbrev – är typisk för den kursändring som Sabuni gjort i kvoteringsfrågan.

I början av sin ministerkarriär uttalade hon sig kritiskt om kvotering som politisk metod. Men på senare år har hennes förslag allt mer börjat likna just kvotering, även om Sabuni själv inte velat ta k-ordet i sin mun.  Sabunis förslag denna gång var att lagstifta om att valberedningen i större bolag ska sträva efter jämn könsfördelning i styrelse och ledningsgrupp och att företagen ska tvingas sätta upp delmål om hur det ska uppnås. Hon ville också skärpa diskrimineringslagen. Artikeln liknar ett tidigare förslag om regelverk för att öka jämställdheten inom kommunala bolag – som alla utom Sabuni kallade för könskvotering.

Trots att hon i denna balansgång alltid varit noga med att betona äganderätt har Sabuni med rätta fått häftig kritik för sina förslag från näringslivshåll och från mer renläriga liberaler. Men hård kritik är Nyamko Sabuni van vid. Hon är upphovskvinna till en lång rad icke-liberala förslag – och är en av dem som gett Folkpartiet öknamnet batongliberaler. Hon har bland annat föreslagit obligatoriska medborgarkurser för den som vill bli svensk medborgare, slöjförbud i skolan och gynekologkontroller av invandrarflickor i syfte att upptäcka könsstympning. Förslagen som lyckligtvis nog inte blivit verklighet.

Däremot lyfte hon tidigt frågan om hur föräldraförsäkringen blivit en fälla för nyanlända invandrarkvinnor med flera barn. Nu har reglerna ändrats så att merparten av föräldradagarna måste tas ut före fyra års ålder. Nyamko Sabuni har också varit föredömligt tydlig i fördömandet av hedersvåld. Och att tvångsäktenskap inom kort kommer att kriminaliseras är i mycket hennes förtjänst.

Det är en illa dold hemlighet att Sabuni inte ville byta ministerpost efter valet 2010. Nyamko Sabuni var Lars Leijonborgs skyddsling och fick efter valet lämna posten som integrationsminister till förmån för nye partiledaren Jan Björklunds favorit Erik Ullenhag. Att hon har vantrivts som jämställdhetsminister har varit uppenbart. Och med sitt beslut att i förväg avisera sin avgång gjorde hon sig också till en ”lame duck”. Det är rimligt att hon därför nu även i realiteten avgår i förtid.

Patrik Kronqvist