Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Skenheligt, Löfven

Stefan Löfven (S) har rätt i mycket när han i Dagens Nyheter i dag kritiserar lagen om arbetskraftsinvandring. Kontrollen av arbetsgivarna har varit för dålig, regelskärpningar till trots. Det har öppnat för avarter som att arbetare tvingas betala sina egna sociala avgifter och gå med på sänkt lön.

Löfvens lösningar är också bitvis bra, som löpande kontroller av att skatter betalas in och regler som gör företagens löneerbjudande rättsligt bindande.

Men någonting skaver när Stefan Löfven påstår sig vara bekymrad över utländska arbetares villkor. För hans politik skulle innebära att många arbetare kastas ut till en ännu sämre situation i hemlandet.

Stefan Löfven vill bara se arbetskraftsinvandring i branscher där Sverige har brist på kompetens. Vi ska alltså likt Kanada endast skumma grädden från kön av arbetssökande. Trots att partiet gärna sjunger Internationalen på Första maj går alltså omsorgen om svenska arbetares villkor fortfarande före utländska arbetares möjlighet till ett bättre liv.

Att riva upp lagen tycks nu bli ett vallöfte för S inför 2014. Då behöver det en slogan.

”Go home” skulle göra partiets koppling till LO väl uppenbar. Så vad sägs om ”Alla ska ut”?

Patrik Kronqvist