Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Tomtarnas television – och Jimmies

Filmbolaget Disney har klippt bort lite rasism ur sin traditionella julaftonshälsning. Kortfilmen ”Tomtens julverkstad” gjordes på 30-talet, då nazisterna växte i Tyskland och svarta var andra klassens medborgare i USA. Föga förvånande fanns det både en svart och en judisk stereotyp avbildad. Men nu är de alltså borta.

SVT gjorde stor sak av denna trevliga, men dock bagatell, i dag. I synnerhet gjorde man det ytterst klart för svenska folket att detta är ett amerikanskt beslut, inte ett svenskt, och att SVT tyvärr inte kan visa den rasistiska versionen hur mycket man än skulle vilja.

Sverigedemokraterna och Avpixlat behöver alltså inte bli arga på SVT. Puh!

I själva verket dyrkar SD-sfären just nu den licensfinansierade tv-jätten. För SVT har rart nog spelat in en film med Jimmie Åkesson, där han får sitta som en mysgubbe vid en skimrande julgran och hälsa god jul till svenska folket, samt inpränta att invandringen är ett akut hot mot alla svenska jultraditioner.

Det är en märklig dag när man önskar att Sveriges Television var åtminstone hälften så civiliserat, tolerant och osentimentalt som filmbolaget Disney.