Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Den evige outsidern

Håkan Juholt har varit riksdagsledamot i 18 år.

Nu siktar han på ännu en mandatperiod. Bland annat för att, som han säger till Östran, vara ”obekväm mot etablissemanget i Stockholm”.
När livstidspolitikern och den tidigare S-ordföranden Juholt lanserar sig själv som folklig outsider är verklighetskontakten så avskuren att det nästan är komiskt. Men det är svårt att skratta.

Sedan Håkan Juholt avgick som partiordförande har han varit frånvarande vid de allra flesta voteringar, och inte orkat sig upp till talarstolen en enda gång. Han deltar inte i något utskottsarbete. Hans synbara insats under nästan ett års tid har i princip bestått av en enda signatur på en gruppmotion. För detta har han kvitterat ut en skattefinansierad lön på 58 300 kronor i månaden.

Han har haft gott om tid på sig att föra sin kamp mot ”etablissemanget”, bekämpa klassklyftor och allt annat han i intervjun lovar att ägna nästa mandatperiod åt. I stället har han nöjt sig med att lyfta lön från skattebetalarna. Och av allt att döma är det främst detta han är intresserad av att göra i fyra år till.