Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik om minknäringen

I dag skrev Johannes Forssberg en krönika om minkarnas lidande: ”Minknäringen är en skamfläck”. Johan Dalén, VD för Sveriges pälsuppfödares riksförbund, har reagerat på den. Här är repliken:

Det holländska förbudet handlar inte på något sätt om bristande djurhållning, utan om landets etiska inställning till djuruppfödning. Den har ingen bäring på svenska förhållanden. För mig och de flesta svenskar är det etiska försvaret för djurhållning direkt kopplat till det sätt på vilket djuren behandlas.
Därför är det viktigt att påpeka, att oavsett vilka kriterier som tillämpas, är minken Sveriges sannolikt mest välmående produktionsdjur. Fleråriga mätningar vid SLU visar att stereotypinivåer hos mink ligger långt under andra djurslags. Under länsstyrelsens oanmälda kontroller av landets minkfarmer befanns 0,065 procent (under en promille) av djuren vara sjuka eller skadade. En mink står aldrig uppbunden, den har ett utrymme som motsvarar hundra gånger dess egen volym, den har tillgång till leksaker och klättringsmöjligheter och utsätts inte för transporter.
Forssberg lånar också argument från djurrättslobbyn då han, helt irrelevant, jämför vild och farmad mink. Det är som att jämföra tamkanin och vildkanin. Både Jordbruksverket och forskare bekräftar att minken redan efter 7-10 generationer väsentligt ändrar beteende och temperament. Farmad mink har hållits i 100 generationer och saknar i dag den vilda minkens jaktinstinkt och efterfrågar varken simvatten eller stort revir. Den har, enligt forskare, tre medfödda behov: Mat, en torr lya och att föda och ta hand om sina valpar.
I trettio år har lögner och okunskap resulterat i allvarliga förföljelser av vår näring. De kan bara stoppas med kunskap, och alla som vill är därför välkomna att besöka en minkfarm och dela mina medlemmars vardag. I all synnerhet Johannes Forssberg.

Johan Dalén
Vd för Sveriges Pälsdjursuppfödares RIksförbund