Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Pussy Riot vinner

Medlemmarna i Pussy Riot dömdes, som väntat, för ”huliganism” – i två år ska de sitta fängslade. Men den farsartade processen mot de tre punkaktivisterna har avslöjat vilka som är Rysslands verkliga huliganer: president Putin, patriark Kirill och den ryska skendemokratis alla mäktiga väktare.

Pussy Riots brott bestod i att yttra en samhällskritik som var alldeles för intelligent för att makthavarna skulle kunna acceptera den. Viss opposition tolereras för syns skull i Putins Ryssland men när Pussy Riot med sin performance i Moskvas största katedral blottlade alliansen mellan landets andliga och världsliga härskare kom de åt en alldeles för öm punkt.

Reaktionen blev desperat. I den absurda rättsprocessen mot Pussy Riot har Ryssland inte ens klarat av att låtsas vara ett civiliserat och modernt samhälle.

De åtalades vittnen har inte ens fått komma till tals, samtidigt som rättssalen har fyllts av religiösa figurer som mässat om helvetet och homosexualitet och hädelse. Pussy Riot har klätt av de ryska makthavarna varje tråd. Kvar har bara funnits medeltida barbarer.

Så även om de förlorade ett riggat spel, och dömdes i en teaterföreställning, vann de över regimen. Sedan är två år i Rysslands ökända fängelse ett fruktansvärt högt pris att betala för den segern. Nu måste omvärlden fortsätta att stötta de tre hjältarna och deras kamp för ett fritt Ryssland.