Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Etisk prövning i alla bemärkelser

Verkligheten överträffar dikten. Igen. Tidningen Dagen Medicin begärde ut beslut och protokoll av Centrala etikprövningsnämnden. Mellan 2004 och 2011 har nämnden haft 85 sammanträden, men DM fick bara 41 protokoll. Merparten var nämligen inte justerade, och inte något alls under åren 2005, 2009 och 2011.

Inte ens ett elevråd på högstadiet skulle komma undan med en sådan hantering, trots att det styrs av omyndiga amatörer. På Centrala etikprövningsnämnden arbetade i fjol fyra jurister och en administrativ sekreterare heltid, en vetenskaplig sekreterare jobbade 35 procent. Och dessa hade alltså inte ordning på den basala protokollföringen. Heller.

För det är inte bara protokollär förvirring som råder. När Dagens Medicin fick den statliga nämndens tillsynsbeslut på papper var de tillverkade enligt klipp- och klistrametoden och antedaterade, beslut som skrevs ned i juni i år har fått dateringen 2008.

Nåja, det lilla kansliet har ägnat tid åt annat. Enligt årsredovisningen var omsättningen 6,2 miljoner kronor varav 1,1 gick till övriga kostnader som ”t.ex. resor, representation och kontorsmaterial” (sic).

Etikprövningsnämnden är en prövning för alla med sinne för etik.