Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Castros hustomte

Filmregissören Ulf Hultberg har på senare år blivit Kubas mest stridbare propagandist i Sverige.

Med jämna mellanrum nedstiger han från tomteloftet för att försvara Castroregimen på Aftonbladets kultursidor (var annars?).

I dagens AB (ej på nätet) hytter Hultberg med sin darrande näve åt bland annat Svenska Dagbladet – för att tidningen har kritiserat Kubas rättsväsende. Han är alltså obekymrad av lagarna som föreskriver långa fängelsestraff för den kuban som yttrar den minsta lilla kritik mot Castro, regeringen eller statens institutioner.

Däremot tycker han det är suspekt att spanjoren Ángel Carromero, som tillsammans med Aron Modig överlevde den tragiska bilolyckan häromveckan, har kontakt med ”de mest fanatiska motståndarna till Kuba i Spanien”.

En kontakt som är ganska naturlig med tanke på att Carromero är ungdomsförbundsordförande i samma högerparti som de påstådda fanatikerna – expremiärministern Aznar och Madrid-borgmästaren Aguirre – är två av de tyngsta företrädarna för.

Men Hultberg har samma världssyn som sin husse på Kuba. I den finns ingen genuin, demokratisk och välvillig kritik av Kuba, bara konspirationer, spioner och vapenskrammel.

Så svårt kan det vara att tänka med en så syrefattig hjärna att filmregissören avslutningsvis anklagar Modig och Carromero för att vilja ”störta den kubanska regeringen”, som om det var ett hårresande avslöjande.

Det missriktade ordet ”störta” är ett utslag av Hultbergs bristande känsla för demokrati. Vad saken handlar om är att hjälpa människor som förvägras arbete, som regelbundet fängslas och misshandlas, att fortsätta kämpa för att få säga sin mening om den regim regissören högaktar på bekvämt avstånd.

Man kan säga mycket ont om det spanska regeringspartiet Partido Popular, med sin sunkiga konservatism och ovilja att göra upp med sina historiska rötter i den Francoregim som många av dess företrädares fäder tjänade. Spanjorerna kan också göra just det, eftersom de sedan 35 år lever i en demokrati.

Att Aftonbladets kultursidor år 2012 publicerar en artikel som använder ordet ”Castrofientlig” som invektiv är ett gigantiskt hån mot alla kubaner som kämpar för den rättigheten.