Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kris i statens knarksatsning

Folkhälsominister Maria Larsson har stolt anslagit 260 miljoner kronor per år till förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak. Satsningen sträcker sig fram till 2015.

På Folkhälsoinstitutets hemsida finns statistik som visar vilka som har fått del av pengarna. Och det är skrämmande läsning.

Organisationen KRIS (Kriminellas revansch i samhället) Öreberoavdelning har tilldelats 400 000 kronor, bland annat för att ”färdigställa en motorcykel”.

Det är tveksamt om deras nylanserade motorcykelklubb förebygger drogmissbruk, även om det säkert är ett roligt sätt för herrarna i klubben att roa sig. Men något som borde vara väldigt klart för myndigheterna är att KRIS Örebro inte är en förening som bör betros med skattemedel.

Aftonbladet avslöjade förra hösten att föreningens pengar bland annat har gått till att finansiera ordföranden Lasse Liljegrens extrautrustade lyxbil, en bränsletörstig Audi Q7 som han påstått sig behöva i tjänsten. Man har även betalat hälften av Liljegrens hyra, och ersatt honom för ett gym han anlagt i källaren.

En kuriös detalj i sammanhanget är att föreningen, som vill hjälpa kriminella till ”hederlighet”, även har betalat Liljegrens fortkörningsböter.

KRIS riksorganisation har inte agerat mot Örebroavdelningen. Kanske för att Lasse Liljegren uppges vara en nära vän till riksordföranden Christer Karlsson. Men att en organisation som är beroende av offentliga medel och propagerar för ”solidaritet” tar så lätt på sådana extravaganser är avslöjande.

Riks-Kris har för övrigt också fått pengar från Folkhälsoinstitutet – sammanlagt 875 000 kronor. En del av dem ska användas till att finansiera en studie om underhållsbehandling av narkomaner med metadon och subutex.

KRIS när en omvittnad aggressivitet mot behandlingarna och har omnämnt dess patienter som ”tickande bomber”. 

Att Folkhälsoinstitutet finansierar deras ”studie” om underhållsbehandlingar är ungefär lika rimligt som om Socialstyrelsen bekostade en undersökning om spökens existens, utförd av Svenska mediala förbundet

Tipstack: Björn Johnson