Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Kittlar dödsskönt i kistan

EU-kommissionen avsatte i höstas 25 miljoner kronor för projekt som främjar vårt ätande av insekter. Detta har nu utmynnat i en holländsk kokbok, som lär oss att tillreda krypen på bästa sätt.

Det är inte, som man lätt skulle kunna tro, djungelbjörnen Baloo som ligger bakom unionens satsning på ryggradslös föda. Det är miljöaktivismen. Insekter är klimatsmart mat, som inte släpper ut massa metangas och kräver omfattande odlingsmarker.

Satsningen ger visst stöd åt dem som hävdar att miljörörelsen vill ta oss tillbaka till stenåldern. Men att satsa på kryp är inte så larvigt som det låter. Insekterna är inte bara miljövänlig mat, utan också oerhört nyttig. Larver innehåller uppemot 50 procent protein (i ägg ligger halten på 12.3 procent). Av insekter blir man stark och frisk. Och vårt instinktiva avsmak för krypande mat är mest kulturellt betingad – det delas inte av människor i många asiatiska länder, till exempel.

Ännu ett skäl att lära sig att leva som Baloo, och vara nöjd med det som livet ger, är att insekter har bäst förutsättningar att överleva atomkrig, meteoritnedslag och andra katastrofer. Om man vaknar upp efter apokalypsen är det ju bra att veta vilka baggar som smakar bäst.