Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Jimmie Åkesson ny utrikespolitisk talesperson (S)?

Det är inte bara Moderaterna som har utnämnt en ny utrikespolitiker. Socialdemokraterna har svarat på Reinfeldts rekrytering av Sofia Arkelsten som ny ordförande i utrikesutskottet genom att, något oväntat, utse Jimmie Åkesson till Urban Ahlins inofficiella chef. Det är åtminstone ett sätt att tolka morgonens märkliga händelse i utrikesutskottet.

Där backade Socialdemokraterna från sin egen rimliga reservation – som krävde att Sverige ska verka för att det ockuperade Västsahara erkänns som självständig stat – eftersom Sverigedemokraterna ställde sig bakom den. Det ska bli intressant att se var riksdagens största parti kommer landa i andra frågor genom att navigera efter SD:s åsikter, översatta till tvärtomspråket.

Kommer S även att reservera sig nästa gång utrikesutskottet markerar mot dödsstraffet, som SD tydligt motsätter sig? Och kommer Urban Ahlin hädanefter, med tanke på kostymens starka ställnings hos SD-ledamöter, att skruda sig i kaftan?