Opinionsbloggen

Fasansfullt besked men Sverige måste ha is i magen

Det spelar ingen roll att det var väntat att domstolen i Addis Abeba skulle fälla Martin Schibbye och Johan Persson. Beskedet om att de svenska journalisterna anses skyldiga till terrorbrott och olaglig inresa, och enligt åklagaren kan få upp till 18.5 års fängelse när domen meddelas på tisdag, kommer likväl som en chock. Det är så fasansfullt och ofattbart att de riskerar att tillbringa en stor del av sina liv i fängelse, bara för att de gjort sitt jobb. Tankarna går i dag till Johans och Martins familjer.

Men ett väldigt grundläggande faktum som ibland glömts bort i rapporteringen om rättegången är att svenskarnas gärningar bedöms enligt etiopisk, inte svensk, lag. I Etiopien finns ingen pressfrihet. I Etiopien respekteras inte mänskliga rättigheter. Det går knappt att räkna alla de journalister som fängslats med hjälp av landets drakoniska terroristlagstiftning, som regimen använder för att tysta all kritik.

Etiopien är en brutal diktaturstat, men inte en bananrepublik. Regimen anser sig förvalta en rättsstat. Därför var svenskarnas öde beseglat redan när fallet gick till rättegång. Att regimen ingriper i rättegångar rimmar illa med etiopiernas självbild. Det svenska misslyckandet ligger i att UD inte lyckades förhindra rättegången.

Utrikesminister Carl Bildt har fått hård kritik för sin tystnad i ärendet. Men Etiopien är inte ett land som brukar vika sig för påtryckningar. Regimen har gått vinnande ur duster med Storbritannien, så det är naivt att tro att skarpa fördömanden från lilla Sverige skulle ha gjort någon positiv skillnad.

Det som nu gäller är att försöka få till stånd en benådning. Sveriges bästa chans är att göra Martin och Johans fall till ett prioriterat ärende för USA, som är den etiopiska regimens stora välgörare. Visst skulle man vilja höra Carl Bildt tala om för Etiopien hur vidrigt, fasansfullt och oacceptabelt deras övergrepp mot våra medborgare är. Men domen har inte fastställts och Perssons och Schibbyes öde ligger fortfarande i etiopiska händer. I det läget är det inte magkänslan Sverige ska navigera efter.