Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Trång humanitär nödutgång

Hur nöjd är Jimmie Åkesson? Ett av Sverigedemokraternas stora slagnummer är att drastiskt strypa anhöriginvandringen. Ett av SD:s många bidrag till mytbildningen är också att när man väl är på plats i Sverige så är det bara att plocka in hela släkten.
Utvisningsbeslutet av Ganna Chyzhevska, 91 år i december, visar tvärtom hur iskall och SD-tillvänd verkligheten kan vara.

Men precis som på bio, när telefonen ringer från Högsta domstolen och stoppar någon avrättning, så ingrep Europadomstolen i sista stund och stoppade utvisningen. Beskedet kom när hon satt i bilen på väg ut till Arlanda.

Men det svenska utvisningsbeslutet kvarstår.

Ganna Chyzhevskas öde har upprört väldigt många svenskar. Hur är det möjligt att ett civiliserat land som Sverige uppträder på detta sätt? Vart tog vår empati egentligen vägen?

Att vara hjärtsjuk, dement och se och höra dåligt är inte ovanligt för en 91-åring, men att tvinga henne återvända till Ukraina och till ett liv utan nära anhöriga är obegripligt. Utvisningsbeslutet saknar också, som det brukar heta, stöd i det allmänna rättsmedvetandet.

Inte heller behöver vi vara medicinska experter för att inse vilka risker en 91-årig dement människa löper vid ett sådant dramatiskt miljöombyte.

Migrationsminister Tobias Billström kan inte uttala sig om enskilda fall. Utvisningsärendena är sedan länge placerade på minst en armlängds avstånd från regeringen. Och det är en välkommen ordning för att stärka rättssäkerheten i migrationsärendena.

Migrationsdomstolen nekade Chyzhevska uppehållstillstånd i mars och Migrationsöverdomstolen gav henne sedan inte ens prövningstillstånd. Av domstolens praxis framgår att ”hälsotillståndet ska vara synnerligen allvarligt”.
Och Migrationsverket fann alltså inga skäl för att stoppa utvisningen med en så kallad inhibition, men blev nu tack och lov tillrättavisad av Europadomstolen.

Eftersom Ganna Chyzhevska, inte anses uppfylla kriterierna för ”synnerligen ömmande omständigheter” är frågan oundviklig: Hur sjuk och gammal måste man då vara för att få rätten att stanna hos anhöriga i Sverige?

Krävs det en vårdplats på ett hospice? Ett läkarintyg på att den utländske medborgaren väntas avlida inom tre månader?

Det kan framstå som så. Men Sverige är inte något inhumant land utan en rättsstat som ibland går vilse i sin egen fyrkantighet. Det har Ganna Chyzhevska fått lida för och fler kommer att drabbas om inte politikerna tar sitt ansvar

Migrationsöverdomstolen har utvecklat en sådan sträng praxis att det borde vara ställt utom all tvivel att här krävs en lagändring. Själva ömmandet har försvunnit från de synnerligen ömmande omständigheterna.

Den humanitära nödutgången i domstolarna har helt enkelt blivit alldeles för trång. Sverige behöver en Lex Ganna. Men först måste hon förstås få sitt uppehållstillstånd.