Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Sossarnas svarta dag

Galnare dag än fredagen den 7 oktober har väl Socialdemokraterna inte haft.

Först avslöjar Aftonbladet att partiledare Håkan Juholt tyckt att skattebetalarna skulle betala hyran inte bara för honom utan också hans sambo. I fem år har riksdagen fått ta hela månadsräkningen, plus elen, för båda.

Varför Juholt trott det var rimligt att skattebetalarna i stället för han själv skulle bjussa ”kulbon” på bostadskostnaden är oklart. Men han lovade att betala tillbaka bums.

Medan vi journalister som bäst försökte räkna på hur mycket pengar det kunde handla om kom nästa S-skandal. Juholt ska inte vara med i Agendas partiledardebatt på söndag för att han inte vill stå på samma sida som ett annat oppositionsparti, Sverigedemokraterna. Vänsterpartiets Lars Ohly gav samma larviga besked. Heder åt Miljöpartiet som inser att demokrati är att ta debatter i stället för att ägna sig åt tomma gester.

Och just när man skulle räkna på hyrorna igen så instämde Socialdemokraternas rättspolitiske talesman Morgan Johansson med Malmös starke man Ilmar Reepalu – det bör inrättas provmedborgarskap som kan fråntas vid brottslighet.

Men vad i hela glödheta h! Antingen har människor svenskt medborgarskap eller inte. Att skapa B-licenser vore att skapa nya problem. Alldeles bortsett från att det är att acceptera SD-politik samma dag man meddelar att man inte kan stå bredvid SD i tevestudion.

Och just när man kommit fram till att Juholt bör betala tillbaka sisådär 160 000 skattade kronor till skattebetalarna kommer dagens enda vettiga S-nyhet. Juholt läxar upp Reepalu och Morgan Johansson. Medborgaskapet är ett och odelbart.

Men ett rätt och tre fel är ett förfärligt facit. Kan det bli värre? Dessvärre. Hittills har ju Juholt lärt föga av tidigare trassel orsakade av omdömeslöshet. Att denna svarta fredag leder till förändring är därför bara en from förhoppning. Men Sverige är värt en bättre opposition.