Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Breivik på dig!

Känner ni till Godwin’s law? Den dikterar: I takt med att en onlinedebatt växer ökar sannolikheten för en liknelse som involverar nazister eller Hitler med 100 %. Således; alldeles oavsett ämne så är det en bara en tidsfråga innan jämförelser med Hitler och nazism börjar hagla. Att döda en debatt blir således en barnlek.

Beröringsskräck är ett effektivt vapen. I den svenska samhällsdebatten är varianter av Godwin’s law populära. Slagträet ”en seger för SD” har florerat sedan långt innan riksdagsvalet 2010. Vem flörtar med SD i dag? Alliansen, Juholt eller Vänsterpartiet? Välj själv till din egen debattartikel. Tycker du om figurativ konst? Se det gjorde nazisterna också, därför bör du inte gilla figurativ konst.

Axess chefredaktör Johan Lundberg har i ett antal blogginlägg ondgjort sig över aktivistgruppen Göteborgs Queerinstitut och Göteborgs universitets tidigare samarbete med nämnda institut, i form av föreläsningar öppna för alla intresserade. Det är inte som att det saknas fog för irritationen; Göteborgs Queerinstitut har med lust och glädje anammat den machofläskiga våldsretorik som kännetecknar delar av vänstern. De har också instiftat ett återkommande evenemang kallat Heterohatets dag, med discodans, stadsvandringar och antiheterosexuella aktioner, vad det nu är.

I den digra skörd av debattinlägg som följt blir det plågsamt uppenbart: Vi behöver en uppdaterad Godwin’s law.  Sedan Anders Behring Breivik kallblodigt mördade 77 människor i juli har hans namn blivit den nya måttstocken. Få vill förknippas med en massmördare.

Nu är det inte ”Hitler var också vegetarian” som dominerar i diskussionstrådarna. Den ondaste onda har ersatts av något mer nutida. Det är efter den måttstocken dessa internetradikala queeraktivister bedöms. Kikarsikte på flyers? Det är precis som Breivik. Svulstigt snack om superdumma borgare? Något som Breivik hade kunnat säga. Heterohatets dag? Very breivikesque.

Nästa gång du spelar World of warcraft bör du komma ihåg att du har något gemensamt med du-vet-vem. I dag är vi alla en norsk frimurarbonde.

Nåväl, förutsägbart nog står inte Queerinstitutet försvarslösa. På sin sida har de en hel kennel med spårhundar, specialiserade på att hitta fascister där fascister inte finns. Ansatserna till seriositet fladdrar lätt bort i stormen av för dagen anpassade klyschor. Under tiden lider Sverige och Europa knappast brist på sant reaktionära krafter.