Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Målarmaffian, del 2


I Visby finns målarfirman Colorelit som ska sättas i blockad av facket för att tvinga fram ett kollektivavtal. Trots att ingen av de anställda är medlemmar i Målareförbundet. Om detta – facket som målarmaffia – skrev jag
5 januari.

Nu har organisationen Centrum för rättvisa engagerat sig i saken. Tillsammans med de anställda och företaget anmäler man kollektivavtalet till Datainspektionen. Varför Datainspektionen?

Jo, måleribranschen har en så kallad ”semesterkassa” där arbetsgivarna enligt kollektivavtalet måste betala in semesterpengar till en central fond. Alla anställdas löner, sjukfrånvaro etc måste rapporteras in till semesterkassan som alltså lagrar även icke medlemmars personuppgifter.

Fackförbundet Byggnads tvingades för ett par år sedan riva upp ett motsvarande övervakningssystem. Datainspektionen underkände, med hänvisning till personuppgiftslagen, PUL, Byggnads metoder att registrera arbetstagare som inte är med i facket.

Om när inte Byggnads får registrera kan rimligen inte heller målarfacket göra det heller. Sannolikheten är dock liten att Målareförbundet rättar till saken före uppläxningen från Datainspektionen.

Här talar vi om ett fackförbund som inte hängt med sin tid och vars syfte enligt stadgarna är att ”medverka till en socialistisk samhällsutveckling”. Och småföretag som inte vill bli påtvingade ”an offer you can’t refuse” ska pressas till konkurs.