Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Målarmaffian, del 2


I Visby finns målarfirman Colorelit som ska sättas i blockad av facket för att tvinga fram ett kollektivavtal. Trots att ingen av de anställda är medlemmar i Målareförbundet. Om detta – facket som målarmaffia – skrev jag
5 januari.

Nu har organisationen Centrum för rättvisa engagerat sig i saken. Tillsammans med de anställda och företaget anmäler man kollektivavtalet till Datainspektionen. Varför Datainspektionen?

Jo, måleribranschen har en så kallad ”semesterkassa” där arbetsgivarna enligt kollektivavtalet måste betala in semesterpengar till en central fond. Alla anställdas löner, sjukfrånvaro etc måste rapporteras in till semesterkassan som alltså lagrar även icke medlemmars personuppgifter.

Fackförbundet Byggnads tvingades för ett par år sedan riva upp ett motsvarande övervakningssystem. Datainspektionen underkände, med hänvisning till personuppgiftslagen, PUL, Byggnads metoder att registrera arbetstagare som inte är med i facket.

Om när inte Byggnads får registrera kan rimligen inte heller målarfacket göra det heller. Sannolikheten är dock liten att Målareförbundet rättar till saken före uppläxningen från Datainspektionen.

Här talar vi om ett fackförbund som inte hängt med sin tid och vars syfte enligt stadgarna är att ”medverka till en socialistisk samhällsutveckling”. Och småföretag som inte vill bli påtvingade ”an offer you can’t refuse” ska pressas till konkurs.