Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

På flykt


Monica Nebelius

Den så kallade kopplerirättegången i Malmö har fullständigt urartat. Bråk, stök och slagsmål i samband med rättegången. Åklagaren Ulrika Rogland har livvakter i rätten efter att ha blivit hotad. Och nu framkommer att hoten och trakasserierna har tvingat rådman Monica Nebelius hoppa av rättegången och ta med sig sin familj till hemlig ort. Vikarierande domare Björn Håkansson har poliseskort till tingsrätten.
Sverige 2010: en domare på flykt. Som om det vore en maffiarättegång någonstans på Sicilien.

Naturligtvis kommer fördömanden att hagla från politiskt håll, inklusive den obligatoriska frasen om att det som skett är ”fullständigt oacceptabelt”. Jo, så är det. Men att rådmannen lämnat sitt mål är också fullständigt katastrofalt för rättsväsendet.


Enligt Sydsvenskan ska nämligen polisens säkerhetsgrupp just givit Nebelius rådet att hoppa av! Och om nu inte polisen anser sig kunna skydda en rådman, hur ska de då kunna ge ett trovärdigt skydd för de vittnen som upplever sig hotade i denna eller i andra rättegångar?


Risken är uppenbar att vad som nu skett i Malmö faktiskt kan bli ett prejudikat. Här ser ju den organiserade brottsligheten ett exempel på hur man kan tvinga bort oönskade domare från vissa mål. I Malmö hade en av de åtalade tidgare försökt få bort Nebelius på rättslig väg genom att anklaga henne för jäv på grund av hennes enagemang mot sexuellt utnyttjande av barn.


Här krävs alltså en ordentlig och oberoende utredning om hur polisen och tingsrätten skött säkerheten i detta djupt tragiska kopplerimål.


Åtalet gäller tio män som misstänks för att ha våldtagit och sålt en 14-årig flicka. Hon är förståndshandikappad och beskrivs vara på en nioårings nivå i utvecklingen. Det handlar om människohandel och grov våldtäkt mot barn. En fullständigt vidrig historia som nu följts av ett rättsväsende på reträtt.