Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Låt von Sydow bli talman

På måndag hålls det upprop och val av talman.
Socialdemokraterna borde få två centrala riksdagsuppdrag: låt Björn von Sydow göra comeback som talman och utse Morgan Johansson till KU-ordförande.

Inte för att nuvarande talmannen moderaten Per Westerberg har misskött sitt uppdrag, utan för att riksdagen borde skaffa sig en princip: talmannen borde alltid hämtas från riksdagens största riksdagsgrupp. I den nya riksdagen har Socialdemokraterna 112 mandat och Moderaterna 107.


Att en talman kan vara socialdemokrat under borgerliga regeringar skulle heller inte vara någon nyhet, under de borgerliga regeringsåren 1976-82 var Henry Allard och Ingemund Bengtsson talmän.


Med tanke på konstitutionsutskottets roll – att granska och utkräva ansvar av regeringen – så tycker jag att ordföranden alltid bör hämtas från oppositionen. Så har också varit fallet under Reinfeldts regeringsår när förre S-ministern Berit Andnor lett utskottet. Nu har Andnor lämnat riksdagen och då borde en annan KU-ledamot och tidigare S-minister, Morgan Johansson, kunna efterträda henne. Att man själv har erfarenhet från ett ministerjobb måste dessutom betraktas som en stark merit för den som ska leda granskningen i KU.


I det fall samarbetsklimatet i riksdagen skulle förbättras efter dessa val av socialdemokrater så får det väl ses som en positiv bieffekt. Huvudsaken är riksdagen skaffar sig några goda principer.