Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

KD förolämpar vårdpersonal i sin jakt på seniorväljare


Maria Larsson på kampanjstråt.

Äldrevårdsminister
Maria Larsson fortsätter att dilla
om ”värdegrund” på DN Debatt i dag. I år ska 90 miljoner kronor satsas för att ”implementera värdegrunden i äldreomsorgen”. Från och med 2011 ska 80 miljoner kronor årligen gå till det kristdemokratiska värdegrundsbyggandet.

”Värdegrunden ska genomsyra arbetet i äldreomsorgen,” skriver Larsson. ”En sådan värdegrund i verksamheten kan tydliggöra olika aspekter såsom integritet, till exempel privatliv och kroppslig integritet; självbestämmande, individanpassning och delaktighet; insatser av god kvalitet, gott bemötande samt att den äldre personen ska kunna känna trygghet.”

Samtidigt erkänner dock ministern att ”enligt olika rapporter och utredningar brukar äldreomsorgen få goda betyg i lokala brukarundersökningar.”

Så underligt. Goda betyg, trots att personalen enligt vad Kristdemokraterna tydligen antar, hittills har agerat utan gängse humanistisk värdegrund och trott att deras arbete bör präglas av övergrepp, insatser av dålig kvalitet, taskigt bemötande och allmänt otrygghetsingjutande.

KD:s värdegrundsoffensiv är förbannat snömos och en förolämpning mot dem som jobbar och sliter i vården. Alla som jobbar i vården, undantaget sociopater, försöker nämligen göra ett så gott arbete som möjligt och behandla de äldre med största möjliga omtanke. Dock; om personalen är stressad på grund av underbemanning eller andra åtstramningar, avspeglas det förr eller senare i vårdkvaliteten, både den materiella och den känslomässiga. Och när det händer går alla, undantaget sociopaterna, hem med bankande hjärta och förtvivlat samvete.

Lägg pengarna på riktig vård i stället för på plattitydsatsningar som av allt att döma mest är ägnade att locka äldre, oroliga väljare att rösta på KD. Sina valkampanjer får väl Kristdemokraterna betala ur egen ficka.