Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Tacka Wanjas make!


Lennart Wedin
, Wanjas make, har jobbat extra på LO  efter det han gick i pension vid 60 års ålder som ombudsman vid Metall-facket.

Vari ligger problemet?
Jag förstår inte upprördheten.

Visst skulle någon kunna hävda att det handlar om nepotism, tja inte svåger- utan ren familjepolitik.
Men Wanja Lundby-Wedin är noga med att betona att hon inte var ”delaktig” i själva anställningsbeslutet.

TV 4:s nyhet kan ju också sättas i ljuset av att TV4:s VD Jan Scherman anklagades för nepotism i samband med att hans dotter Clara Scherman fick ett chefsjobb på kanalen. Eller att familjen Bonnier som äger både TV4 och Expressen har sin fulla rätt att placera ut familjemedlemmar hur de vill i koncernen.


Ska kvalificerade personer automatiskt diskvalificeras från ett jobb bara för att man är sambo, gift, släkt?

Nej, det tycker inte jag.

En annan reflektion är att många fackliga ombudsmän har lyckats förhandla sig till betydligt bättre pensionsvillkor än vad de lyckats åstadkomma för sina medlemmar. Att gå i pension vid 60 med förmånliga avtalspensioner brukar inte gälla just LO:s medlemmar.


Men jag tycker uppriktigt att vi ska hylla Lennart Wedin. Här är en pensionär som uppenbarligen ville jobba extra efter pensionen och ju fler som jobbar desto högre skatteintäkter. Och Sverige behöver betydligt fler Lennart av demografiska skäl; nu när allt färre i arbetskraften ska försörja allt fler utanför.


Låt oss därför vara tacksamma för de pensionärer som vill jobba trots att deras privatekonomi inte tvingar dem. Det är inget fult att tjäna mer trots att man har pension.