Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Sverige – marknadens paradis


Olle Wästberg
är chef för Svenska Institutet som ska ”sätta Sverige på kartan” och måste ha koll på omvärldens bild av Sverige. Olle tipsar om en intressant artikel i den amerikanska tidningen Christian Science Monitor och där han själv är intervjuad.

Tidningen vill ge en motbild till den amerikanska (republikanska) stereotypen om Sverige som Nordens Kuba. Sverige framställs nästan  som marknadsekonomins paradis på jorden, med privatiseringar av statliga pensioner, kollektivtrafik, sjukhus och skolor.

Den Reinfeldt-kritiske amerikanen och professorn Brian Palmer varnar för att den nyliberala politiken har fått ett starkare genomslag i vissa sektorer i Sverige än i USA.

Möjligen kunde Brian Palmer, verksam vid Uppsala universitet, ha påmint om att Lars Ohly, a real Swedish communist, var med och privatiserade det svenska telefonbolaget.
So yes. We love the market.