Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Laglöst land

Från och med 15 juni får inte personalen låsa ytterdörren på demensboenden eller stoppa svårt dementa från att gå ut mitt i natten. Socialstyrelsens föreskrifter, som tidigare medgivit den här sortens ”skyddsåtgärder”, har nämligen upphört att gälla och socialstyrelsen tänker inte förnya dem då de gamla reglerna inte haft något stöd i lagen.

Hur har det varit möjligt för socialstyrelsen att författa regler som de saknar laglig grund för? Vilka fler av myndighetens föreskrifter vilar på ett juridiskt gungfly? Kan vara värt att undersöka.


Och vad tänker äldreminister Maria Larsson egentligen göra åt saken? Socialstyrelsens vägran att skriva ihop nått nytt är förstås ett rop på på hjälp från ministern.


Här krävs en lagstiftning som både respekterar gamla människors integritet – dementa ska inte kunna låsas in hur som helst – och behovet av att skydda dem.