Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Tio bästa skolfilmerna

Skolfilmen är den ultimata politiska filmen. Aldrig är det så nära mellan drama och debatt som när fiktionen utspelar sig i klassrummet. Även dokumentärer, till exempel ”Klass 9A”, kan engagera enormt.

Som en liten present till skolminister Jan Björklund har jag gjort en lista med mina tio favoritfilmer i skolmiljö (en är en dokumentär som jag inte kunde låta bli att ta med). Han borde nämligen unna sig en skön dvd i tv-soffan i helgen. Skolverkets nya, dystra utredningsresultat visar att svenska skolelevers kunskaper blir allt sämre.

Skolministerns heder och ära ifrågasattes som bekant förra året när SR:s ”Kaliber” avslöjade att han presenterat felaktiga siffror för att stödja sin tes om flumskolan. Men Björklund hade rätt i sin analys, trots allt.

1. ”Hets” (1944) Alf Sjöberg
Ingen annan skolfilm har en sådan nerv som Sjöbergs klassiker efter manus av Ingmar Bergman. Stig Järrel som sadistläraren ”Caligula” är oförglömlig. Kul också att Mai Zetterling spelar en av huvudrollerna.

2. ”Mellan väggarna” (2008) Laurent Cantet
En av förra årets bästa filmer. Handlar om högstadieklassen 8:3 i en brokig Parisförort. Bygger på en självbiografisk bok av läraren François Bégaudeau, som också spelar rollen i filmen.

3 ”Allt börjar i dag” (1999) Bertrand Tavernier
I en död gammal gruvstad i norra Frankrike gör läraren Daniel Lefebvre allt för att stärka barnen vars föräldrar lever i depression, arbetslöshet och kriminalitet.

4 ”The Breakfast Club” (1985) John Hughes
Alla collegefilmers urmoder om fem high school-studenter som lär känna varandra under en kvarsittning. IMDB:s tagline, ”They only met once, but it changed their lives forever”, säger allt om denna pärla.

5 ”Ole dole doff” (1967) Jan Troell
Febrigt och ångestladdat om Sören Mårtensson som är lärare på mellanstadiet. Han klarar inte av att bemästra den stökiga klassen och varje dag blir en fruktansvärd maktkamp.
Förmodligen inspirerad av den timide Troells egna erfarenheter som lärare.

6 ”I döda poeters sällskap” (1989) Peter Weir
Såklart. Pretentiös så det förslår, men så svår att motstå. Har dock en känsla av att jag inte borde se om den. Säkert tio år sedan sist.

7 ”Vikaren” (1999) Zhang Yimou
Den 13-åriga skolflickan Wei Minzhi på den kinesiska landsbygden går motvilligt, på order av byborgmästaren, med på att bli lärarvikarie när den ordinarie läraren måste ta hand om sin sjuka mamma. Wei kämpar på för att leva upp till kommunistdiktaturens krav.

8 ”Vikarien” (2006) Åsa Blanck och Johan Palmgren
Dokumentär om läraren Max som inte kan hålla ordning på sin högstadieklass i Hallonbergen utanför Stockholm. Som ett experiment kallar han in sin gamle stränge, men godhjärtade, högstadielärare från uppväxten i Lund.
Den 73-årige Folke Silvén charmar klassen med att visa varje elev respekt – och sin talang att prata baklänges.

9 ”Elephant” (2004) Gus Van Sant
Innan filmen når sitt klimax med Columbine-massakern är den en ömsint och ovanligt poetisk skildring om hur elever lever i och med skolan.

10 ”Swing it, magistern” (1940) Schamyl Bauman
Alice Babs i rollen som den busiga skolflickan som trotsar den stränga rektorn med sina ”swingtrudelutter” är söt som socker.
Så töntigt att det i dag känns helt obegripligt att vissa recensenter på allvar ansåg att filmen skildrade den moderna, respektlösa skolungdomen.

Fler bra skolfilmer? Skriv i kommentarsfältet, eller mejla mig på karin.olsson@expressen.se, så kompletterar jag listan.