Foto: NACHO DOCE / REUTERS X01629Foto: NACHO DOCE / REUTERS X01629
 Foto: NACHO DOCE / REUTERS X01629
Foto: SAMUEL UNéUSFoto: SAMUEL UNéUS
 Foto: SAMUEL UNéUS

Blås av det galna kriget mot snuset

Publicerad

Snus räddar liv. Det borde regeringen dra nytta av. Sänk skatten och exportera mera.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

För två år sedan ville den rödgröna majoriteten i Uppsala läns landsting förbjuda en lukt: snuslukt från personalen.

Regionrådet Sören Bergqvist (V) förklarade i Radio Uppland att det var ett "rimligt och mänskligt krav". Men det blev inget av med förbudet. Efter hård kritik backade Socialdemokraterna.

Men att den absurda idén kunde drivas så långt som den gjorde säger en del om den milda galenskapen hos svenska politiker när det kommer till kampen mot tobak och nikotin.

En gång i tiden, när cigaretterna stod i fokus, var kampen rationell. Cigaretter är farliga, inte bara för rökare utan även för dem som passivt drar i sig rök. Förebyggande arbete, restriktioner och hög beskattning är befogade.

Sedan tog fundamentalismen över: alla nikotinpreparat måste bekämpas! Varför det? Därför!

Snus dödar inte någon

Snus är en given fiende för våra folkvalda zeloter. I tidernas begynnelse var det betydligt billigare att snusa än att röka men det satte alliansregeringen p för. Finansminister Anders Borg (M) såg till att höja skatten rejält och förklarade att snus är ett "väldigt allvarligt samhällsproblem". 

Det kan man kalla fejk news. 

Snus är i själva verket ett hälsovinnande substitut för cigaretter. Ryktena om dess farlighet har aldrig bottnat i gedigen forskning. Den ansedda medicinska tidskriften The Lancet publicerade i september en studie (Global Burden of Disease) som konstaterar att det inte går att knyta några dödsfall till snusanvändning. Dödligheten får betraktas som noll. Farhågor för att snus skulle orsaka cancer i bukspottkörteln fann man inga belägg för. 

En som uppmärksammade Lancetartikeln är Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M). Fjellner har länge varit ett ensligt rationellt ljus i det svenska tobakspolitiska mörkret, oavsett vilket lag som huserat i Rosenbad. På fredagen varnade han, på Expressens debattsida, för regeringen Löfvens göranden.

Folkhälsan motarbetas av snushatarna

Regeringen förväntas presentera ett förslag till en ny tobakslag före jul. Det kan bland annat komma att innebära att snus måste behandlas på samma sätt som cigaretter, med neutrala förpackningar och exponeringsförbud i butikerna, skriver Fjellner.

I så fall fortsätter Socialdemokraterna på Borgspåret: man behandlar snus som om det var lika farligt som cigaretter. 

Det är inte bara intellektuellt båg, det motarbetar också det förebyggande folkhälsoarbete som regeringen brukar tala sig varm för. Snus räddar liv. Snus har räddat liv. Sverige har lägst andel rökare i Europa och det råder ingen tvekan om att snusandet är en förklaring. 

Regering och riksdag borde således kliva ner från sina fundamentalistiska hästar. Dröm gärna om det nikotinfria samhället men gör inte det bästa till det godas fiende. Utnyttja snusets fördelar. Gör det dyrare att röka än att snusa. Och verka för att svenskt snus ska få exporteras till resten av EU. Det är ett både rimligt och mänskligt krav. 

 

Läs också:

Statens spottloska mot ekosnuset

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag