Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blås av det galna kriget mot snuset

Foto: NACHO DOCE / REUTERS X01629
Foto: SAMUEL UNéUS

Snus räddar liv. Det borde regeringen dra nytta av. Sänk skatten och exportera mera.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

För två år sedan ville den rödgröna majoriteten i Uppsala läns landsting förbjuda en lukt: snuslukt från personalen.

Regionrådet Sören Bergqvist (V) förklarade i Radio Uppland att det var ett "rimligt och mänskligt krav". Men det blev inget av med förbudet. Efter hård kritik backade Socialdemokraterna.

Men att den absurda idén kunde drivas så långt som den gjorde säger en del om den milda galenskapen hos svenska politiker när det kommer till kampen mot tobak och nikotin.

En gång i tiden, när cigaretterna stod i fokus, var kampen rationell. Cigaretter är farliga, inte bara för rökare utan även för dem som passivt drar i sig rök. Förebyggande arbete, restriktioner och hög beskattning är befogade.

Sedan tog fundamentalismen över: alla nikotinpreparat måste bekämpas! Varför det? Därför!

Snus dödar inte någon

Snus är en given fiende för våra folkvalda zeloter. I tidernas begynnelse var det betydligt billigare att snusa än att röka men det satte alliansregeringen p för. Finansminister Anders Borg (M) såg till att höja skatten rejält och förklarade att snus är ett "väldigt allvarligt samhällsproblem". 

Det kan man kalla fejk news. 

Snus är i själva verket ett hälsovinnande substitut för cigaretter. Ryktena om dess farlighet har aldrig bottnat i gedigen forskning. Den ansedda medicinska tidskriften The Lancet publicerade i september en studie (Global Burden of Disease) som konstaterar att det inte går att knyta några dödsfall till snusanvändning. Dödligheten får betraktas som noll. Farhågor för att snus skulle orsaka cancer i bukspottkörteln fann man inga belägg för. 

En som uppmärksammade Lancetartikeln är Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M). Fjellner har länge varit ett ensligt rationellt ljus i det svenska tobakspolitiska mörkret, oavsett vilket lag som huserat i Rosenbad. På fredagen varnade han, på Expressens debattsida, för regeringen Löfvens göranden.

Folkhälsan motarbetas av snushatarna

Regeringen förväntas presentera ett förslag till en ny tobakslag före jul. Det kan bland annat komma att innebära att snus måste behandlas på samma sätt som cigaretter, med neutrala förpackningar och exponeringsförbud i butikerna, skriver Fjellner.

I så fall fortsätter Socialdemokraterna på Borgspåret: man behandlar snus som om det var lika farligt som cigaretter. 

Det är inte bara intellektuellt båg, det motarbetar också det förebyggande folkhälsoarbete som regeringen brukar tala sig varm för. Snus räddar liv. Snus har räddat liv. Sverige har lägst andel rökare i Europa och det råder ingen tvekan om att snusandet är en förklaring. 

Regering och riksdag borde således kliva ner från sina fundamentalistiska hästar. Dröm gärna om det nikotinfria samhället men gör inte det bästa till det godas fiende. Utnyttja snusets fördelar. Gör det dyrare att röka än att snusa. Och verka för att svenskt snus ska få exporteras till resten av EU. Det är ett både rimligt och mänskligt krav. 

 

Läs också:

Statens spottloska mot ekosnuset

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!