Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blåögdheten kan bli riktig farlig nästa gång, Linde

Julia med sin make Aleksej Navalnyj. Han fick 27 procent av rösterna i borgmästarvalet i Moskva 2013. Förgiftades av novitjok för ett år sedan, vårdades i Tyskland och fängslades i Ryssland när han kom tillbaka.
Foto: ALEXEI NAVALNY INSTAGRAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Linde blev nyss telefonlurad. Tidigare stals Glockpistoler. Regeringskansliet måste ta säkerhet på allvar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Utrikesminister Ann LInde (S) är inte den enda som blivit lurad av de Putin-lojala ryska busringarna och videomakarna Vovan och Lexus.

Deras metod går ut på att låtsas vara politiska berömdheter som är kritiska mot Ryssland. Det kan vara den nyvalde premiärministern i Armenien - det gick Boris Johnson på som brittisk utrikesminister. 

President Macron i Frankrike trodde sig tala med sin nyvalde motsvarighet i Ukraina, Volodymyr Zelenskij.

På senaste tiden har de ryska ”komikerna” anlitat en kvinnlig röst, med rejäl rysk brytning, som påstår sig vara Greta Thunberg. Fejk-Greta har pratat med brittiske prins Harry, Kamala Harris i USA när hon var kandidat till vice president, och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. 

De samtalen kan ses som relativt oskyldiga. Greta Thunberg har ingen formell makt. Men det har utrikesminister Ann Linde. 

Hon antog att hon pratade med Julia Navalnaja, hustru till den förgiftade och fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, samt dennes stabschef Leonid Volkov.

Att låta god vilja gå före misstänksamhet fungerar inte i en värld full av farliga informationskrig

Det är närmast obegripligt att UD gick på bluffen. Det har skrivits massor om hur Vovan och Lexus utgett sig för att vara Leonid Volkov i kontakter med brittiska, baltiska och ukrainska politiker.

När Expressen förra veckan avslöjade hur Linde blivit fintad försökte UD sprida lugn. ”De utrikespolitiska relationerna inte påverkats”, skrev presstjänsten.

Ryska ambassaden i Stockholm gav ett annat besked på sin Facebooksida i måndags.

”Sådana utspel till stöd för en så kallad «opposition» utgör, nådiga herrar, ett tydligt exempel på ett ingripande i grannlandet Rysslands interna angelägenheter och kan inte anses på ett annat sätt än som direkt skadliga för våra bilaterala relationer”, deklarerade ambassaden.

Svenska UD, liksom de andra bluffoffren, har låtit sin goda vilja att stödja oppositionen i Ryssland gå före misstänksamheten. Det fungerar inte i en värld full av informationskrig. Utsagor kan förvrängas och spridas på farliga vis.

Nu krävs inte bara sund skepsis, utan också sådan som förr skulle ha avfärdats som snudd på konspirationsteoretisk. 

Det går inte att slarva med säkerheten. 

Det gör dessvärre regeringen. Lägg till det att det fortfarande inte är klargjort hur ett tiotal Glockpistoler och ammunition kunde försvinna från regeringskansliet 2019. 

Och det är bara fyra år sedan infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fick avgå på grund av Transportstyrelsens it-upphandling. Den innebar att arbete med sekretessbelagda uppgifter las ut på företag i Rumänien, Serbien och Tjeckien.

Självfallet ska Sverige stötta de civila krafter som arbetar mot diktaturer och länder i demokratiskt förfall. Men regeringen måste sluta vara så blåögd och slarvig.