Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Björklunds flumskola

Publicerad
Uppdaterad
Stockholmspolitikerna Ulf Kristersson (m) och Lotta Edholm (fp) gjorde en alldeles fantastisk analys i förra veckan.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
De slog fast att ”skolk är den enskilt viktigaste förklaringen till att ungdomar hoppar av skolan i förtid”.
Elever skolkar alltså inte för att de av olika anledningar vantrivs i skolan, elever vantrivs i skolan för att de skolkar.
Duon föreslår därför att polisen ska fördriva eleverna från skolktillvaron, och kasta in dem i klassrummen.
Väl där kommer de upptäcka hur fantastiskt allt är, krama fröken och omedelbart sätta i gång med matten.
Nu väntar jag bara på att Kristersson & Edholm styr upp psykvården genom att på DN-Debatt slå fast att ”broar är den enskilt viktigaste anledningen till att människor hoppar från broar”

Man kan ha ganska roligt åt den alltmer urspårade skoldebatten.
Men skrattet fastnar i halsen.
Skolan har betydligt större problem än de symbolfrågor som dominerar den skolpolitiska debatten.
Den socialdemokratiska ”flumskola” Björklund krigar mot är verklig och problematisk.
Men han talar sällan om den flumskola vars
grund faktiskt lagts genom borgerliga reformer – skolpengen, det fria gymnasievalet och friskolereformen.

Jag gick själv i ett Stockholmsgymnasium ganska nyligen och var en av dem som ordningsmakten nu ska bussas på.
Jag skolkade en stor del av tiden. Det var då jag lärde mig saker.
I gymnasiet var det nämligen få som brydde sig om kunskap. Man kan alltså säga att jag gick i en flumskola. Men inte i ordets Björklundska bemärkelse. Den var inte fylld av stökiga förortsungar som inte kan stava till annat än ”hora” utan av fogliga medelklassungar med oförtjänt många MVG:n.
Det enda de var intresserade av att diskutera var betyg och betygskriterier, dessa diskussioner upptog ibland mer än halva lektionstiden.
När lektionerna var slut var eleverna framme och trakasserade lärarna med sina betygskrav. Rektorn stod bakom eleverna.

Lärare som satte låga betyg straffades med lägre lönepåslag för att de sinat skolans framtida budget. Ett sjunkande betygssnitt innebär ju färre nya elever.
Genom skolpengen har rektorerna blivit enväldiga krämare och lärarna löpandebandarbetare. I slutändan är det dock kunderna som bestämmer – eleverna.
Och snarare än kvalificerad undervisning efterfrågar de körlektioner, bärbara datorer och lätta MVG:n. Eller intelligent design, om föräldrarna är lagda åt det hållet.
En av Björklunds viktigaste poänger är att lärarna måste få mer makt.
Att elever bär keps inomhus må enligt Björklund vara en skymf, men skymfen i att de indirekt påverkar lärarnas betygssättning är rimligen större.

Den förortsskola jag skulle
gått i, om närhetsprincipen fortfarande hade gällt, lägger nu allt större delar av sin allt mindre budget på marknadsföring.
Man har tagit in några av Sveriges dyraste varumärkeskonsulter för att ”rebranda” skolans varumärke.
Men orsaken till att eleverna söker sig bort – att majoriteten av skolans
elever har utländsk bakgrund – torde vara svår att rebranda bort.
Björklund kommer aldrig kunna återupprätta ”kunskapsskolan” om han inte gör något åt den borgerliga flumskolan.
Den leder till en ond spiral av galopperande betygsinflation, sänkt nivå på universiteten och ett än mindre attraktivt läraryrke.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag