Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt var först med e-post, Löfven är sist med e-handel

”Jag har aldrig handlat något på nätet. Jag tillhör väl den generationen”, säger Löven. Men sju av tio pensionärer har näthandlat bara under pandemin.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Dear Bill”. År 1994 var Carl Bildt och Bill Clinton de första regeringscheferna i världen att kommunicera via e-post.
Foto: TORBJÖRN F GUSTAFSON / TT NYHETSBYRÅN REPORTAGEBILD

Nej, det är inte gulligt att Stefan Löfven aldrig har handlat på internet.
Kontrasten mot Carl Bildts IT-visioner är slående.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den femte februari 1994 skickade statsminister Carl Bildt ett mejl till USA:s president Bill Clinton. Bildt skröt om att Sverige är ledande på telekommunikation och Clinton svarade att han också är entusiastisk över teknikens möjligheter. 

Det korta utbytet finns nu på museum – det var första gången som två regeringschefer kommunicerade med varandra via e-post.

Knappt 27 år senare försökte statsminister Stefan Löfven förklara varför han trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer hade synts ute i julhandeln.

”Jag har aldrig handlat något på nätet. Jag tillhör väl den generationen”, sa han till SVT i förra veckan.

Därmed sackar Löfven långt efter det folk vars förtroende han bär. Nio av tio internetanvändare har handlat på nätet någon gång under pandemin. Något större generationsgap finns inte heller: sju av tio pensionärer har gjort samma sak, enligt rapporten Svenskarna och Internet.

Det säger något om hur lågt regeringen prioriterar digitaliseringen att ansvarig minister är Anders Ygeman

Sveriges framtid som IT-nation står knappast och faller med om statsministern är en van nätshoppare eller inte. Sverige hamnar också ofta högt på listor över världens mest digitaliserade länder och Stockholm finns flera framgångsrika start-ups, som Spotify och Klarna. 

Men det är samtidigt svårt att tro att Löfven verkligen kan förstå IT-teknikens möjligheter och staka ut en visionär väg framåt om han har mindre nätkunskap än en genomsnittlig pensionär.

Sådant ledarskap skulle behövas. Sverige har de senaste åren sackat efter andra länder på det område där politiken har störst påverkan: digitaliseringen av myndigheterna. När EU-kommissionen i september rankade de digitala förvaltningarna i Europa hade Sverige halkat ner till plats 14 av 36.

Många svenska myndigheter dras också med föråldrade it-system som inte bara leder till ökade kostnader och förseningar utan även till direkt felaktiga myndighetsbeslut. Riksrevisionen riktade häromåret skarp kritik mot regeringen för att man inte har skaffat sig tillräcklig kunskap om problemet och att man inte hjälper myndigheterna att åtgärda det.  

Det vore orättvist att skylla alla problem på den rödgröna regeringen; myndigheternas IT-skuld har byggts upp under lång tid. Men det säger tyvärr något om hur lågt regeringen prioriterar digitaliseringen att ansvarig minister i dag heter Anders Ygeman – samma statsråd som fick avgå 2017 efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. 

Den svenska senfärdigheten får kännbara effekter. Sverige är till exempel ett av blott fyra länder inom EU som struntat i EU-kommissionens uppmaning om att ta hjälp av appar i coronabekämpningen.

Regeringens mål om att Sverige ska vara bäst i världen på e-hälsa år 2025 ter sig mycket avlägset.