Big Brother Bodström

Publicerad
Uppdaterad
Avlyssning av Lunarstorm. Mikrofoner i väggarna på tidningsredaktioner. Hemliga spionprogram i tonåringarnas datorer.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det låter som tveksam science fiction. Men det ligger bara något år bort, om justitieminister Thomas Bodström får som han vill. Det hävdade journalisten Oscar Swartz i går på ett Timbro-seminarium om marschen mot Bodströmsamhället.Snart med fler hållhakar Polisen förelås få installera hemliga program som ser allt du gör med din dator vid misstanke om brott med så lite som sex månaders fängelse. Om Hollywood-lobbyn fortsätter få som den vill gäller det snart fildelande gymnasister. Förslaget att få bugga tidningar har skjutits upp ett år efter protester från bland annat miljöpartiet. Men majoriteten finns nog kvar då. För så enkelt att bara Bodström står bakom nedmonteringen av integriteten är det ju inte. Johan Pehrson som justitieminister skulle inte göra något bättre. Jag hör suckarna. Varför orka bry sig? Om man inte är brottsling själv, vill säga. Europakonventionens ord om privatlivets helgd känns kanske inte relevanta i vardagen. Men den svenska staten har inte alltid varit så rättrådigt god mot medborgarna som den nu vill få oss att tro. Det är inte många år sedan som Säpo buggade ABF-huset i Stockholm. De flesta av oss har kanske inte heller kritvitt mjöl i påsarna. Nätbeställd sprit, fildelning, svartarbete. När staten lyssnar av allt får den också hållhakar på oss alla. Vill vi låta den ha det? ISOBEL HADLEY-KAMPTZ
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag