Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Betala sommarstugorna själva, kära moderater

Det finns frågetecken kring var Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, Elisabeth Svantesson (M), egentligen har bott under tiden som riksdagsledamot.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röd stuga med vita knutar. Så ser den klassiska sommarstugan ut.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Partierna borde sluta hyckla: Det är inte konstigt att toppolitiker flyttar till Stockholm, men de bör betala sina lägenheter själva.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas finansministerkandidat, har hamnat i blåsväder efter att TV4 avslöjat att även hon har trixat med folkbokföringsadressen. Hennes familj har 2014-2017 bott i en bostadsrätt i en Stockholmsförort, medan Svantesson varit skriven i sommarstugan i Nora. Tack vare upplägget har hon kunnat få ut omkring 50 000 kronor per år i ersättning.

Att Svantesson dessutom hade sett till att hennes post skickades till Stockholmsbostaden stärker bilden av att det var där hon faktiskt bodde.

Enligt Moderaternas biträdande presschef, Niklas Gillström, har Svantessons upplägg följt regelverket: ”Riksdagsledamöterna följer ett annat regelverk än vanliga dödliga”, sa han till TV4. 

Det är precis det som är problemet.

Inte konstigt att partitoppar vill bo i Stockholm

Anledningen till att riksdagen erbjuder ersättning för dubbelt boende är att det ska vara möjligt för riksdagsledamöter att bo kvar i sin valkrets. Det är en rimlig ordning – för de flesta av de 349. Men inte för dem som är i det absoluta toppskiktet. 

Partitoppar – och dit räknas en skuggfinansminister – måste vara redo att med kort varsel ställa upp i sena tv-debatter och tidiga morgonsoffor. Det är fullt förståeligt att det blir orimligt tärande att veckopendla. Åtminstone om man har barn som man vill hinna träffa.

Partierna måste sluta hyckla. Det är inte konstigt att toppolitikerna flyttar till Stockholm. Om partiet lokalt tycker att de är tillräckligt förankrade kan de representera sin gamla hemstad ändå. Det finns nämligen inga lagkrav på att en riksdagsledamot måste bo i sin valkrets. Ett annat, och kanske rimligare, alternativ är förstås att partiet bereder plats på Stockholmslistan till nästa val. 

Skärp reglerna för riksdagsfrälset

Men frågan är större än så. Det som sticker i ögonen är inte bara att Elisabeth Svantesson har varit lite otydlig med var hon faktiskt bor, utan att hon dessutom har haft mage att begära ersättning för dubbelt boende. När hennes andra bostad är en sommarstuga! 

”För att få ersättning för en övernattningsbostad fyller ledamoten i en blankett och skickar in tillsammans med en kopia på dokument där hyran eller avgiften framgår” står det på riksdagens hemsida. Bostadsersättningen är alltså inget bidrag som automatiskt betalas ut. Svantesson har själv fyllt i blanketter och krävt pengar. 

Elisabeth Svantesson har profilerat sig som tuff mot bidragsfusket. Förra året krävde hon att straffet för bidragsbrott skulle höjas till maximalt sex års fängelse. ”Det viktiga är att vi markerar. Varje krona som betalas in till välfärden ska användas på rätt sätt”, sa hon till SvD.

Moderaterna borde lyssna på henne. Det är viktigt att markera mot bidragsmygel – oavsett om det handlar om uppenbart fusk eller att man tänjer på reglerna. 

Skärp reglerna inte bara för vanliga dödliga, utan också för riksdagsfrälset. De riksdagsledamöter som behöver övernattningsbostad kan få en via riksdagen. De som vill flytta till Stockholm med sina familjer bör däremot vackert betala boendet – och sommarstugorna – själva.


SKL-ekonomen Annika Wallenskog intervjuas i Ledarsnack om hur välfärden ska klara att alla 40-talister går i pension.