Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bekämpa smittan, men håll gymnasierna öppna

I våras stängdes skolor ner över hela världen och unga fick plugga på distans. Nu försöker de flesta länder undvika det.Foto: SZILARD KOSZTICSAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Anna Ekström (S).Foto: REGERINGEN / TT NYHETSBYRÅN REGERINGEN
Foto: ANJA S SUNDBERG/10500 / TT NYHETSBYRÅN ANJA S SUNDBERG

Det är bra att det inte blir någon nationell stängning av gymnasier, som det blev i våras. Alla sätt att undvika trängsel i skollokalerna bör testas innan ungdomarna skickas hem.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På onsdagen rapporterade Folkhälsomyndigheten 96 nya dödsfall i covid-19. Även om det inte betyder att 96 människor har avlidit det senaste dygnet – registreringen släpar efter – så är det ett chockerande hack uppåt i dödsstatistiken. En siffra i samma härad som de värsta noteringarna i början av april, då dödstalen pendlade mellan 90 och 115. 

Det borde fungera som väckarklocka för den som har slappnat av efter sommaren.

Men för att understryka allvaret är det hög tid att Folkhälsomyndigheten återgår till att uppdatera siffrorna dagligen. Så gör i princip alla andra länder. Det skulle ge medborgarna en tydlig signal om att läget är lika allvarligt nu som under pandemins första våg.

Den senaste tiden har det införts flera skärpta råd och regler runtom i landet och på onsdagens kom turen till utbildningsväsendet. Utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelade att gymnasierna nu får större möjligheter att övergå till distansundervisning för att undvika trängsel i skollokalerna.

De som redan låg lite efter tappar ytterligare mark när de sitter hemma.

Det blir alltså ingen nationell stängning som i våras och det är bra. Det var också klokt att ministern underströk att distansundervisning ska ses som en sista utväg. ”Huvudregeln i skollagen är närundervisning.”  

Mycket talar för att hålla skolor öppna. Barn och unga är inte smittdrivande på samma sätt som när influensan går och det är mycket ovanligt att de blir svårt sjuka. Och lärare blir tack och lov inte mer smittade än andra vuxna yrkesarbetande. 

Studiemässigt passar distansundervisningen en del elever, men generellt frodas de bättre, intellektuellt, när det finns klasskamrater att bolla med och lärare som uppmuntrar, förklarar och manar på. 

Kunskapsskillnaderna ökar på distans; de som redan låg lite efter tappar ytterligare mark när de sitter hemma. 

För många blir distanslivet framför datorn rent psykiskt påfrestande och elever med sociala problem kan falla under radarn på ett farligt sätt, konstaterade Skolinspektionen efter samtal med 260 rektorer om distansundervisningen. 

Andra länder har ungefär samma erfarenheter från i våras och inom EU ses skolstängningar numera som en sista utväg, ”a last resort”.

”Hålla avstånd” bör förstås vara en gyllene regel i gymnasielokaler, som överallt annars.

Nyordningen betyder alltså inte att gymnasier ska stänga enbart för att det är trängsel utan att huvudmännen ska vidta åtgärder för att försöka undvika en smittspridning – som kan tvinga fram en nedstängning. 

”Hålla avstånd” bör förstås vara en gyllene regel i gymnasielokaler, som överallt annars. God ventilation, - vädra! - noggrann handhygien och munskydd, där det lämpar sig, är metoder som den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, förespråkar. Framgent borde skolorna även kunna använda snabbtester. 

Om man dessutom kan använda lokaler på innovativa sätt, eller låna utrymmen för att sprida ut eleverna, desto bättre.

En nationell nedstängning kan inte uteslutas om smittspridningen fortsätter i alarmerande riktning. Det finns många skäl för oss att försöka bekämpa virusets framfart.