Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Bawar Ismail

Vilka är det som MP vill släppa in i skolan?

Gustav Fridolin vill anställa brobyggare i förortsskolor. Men vad de ska göra har utbildningsministern ingen aning om.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I förra veckan sommartalade åter Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i sin hemort Vittsjö i Skåne. Det är långt ifrån de utanförskapsområden som han sedan kom att ägna en stor del av sitt tal åt. Där har blåljuspersonal under den senaste tiden möts av stenar och våld när de ryckt ut.

Man ska vara hård mot såväl stenkastarna som orsakerna till våldet löd Fridolins budskap. En självklarhet, javisst.

Skolan är kanske den viktigaste instansen i det förebyggande arbetet. Det förstår även Fridolin. Han vill se så kallade ”brobyggare” i skolor i utanförskapsområden. Vad tjänsten egentligen innebär är dock oklart. Det är faktiskt så vagt att Fridolin helst överlåter åt landets rektorer att avgöra vad ”brobyggarna” ska göra på arbetstid. Ska de agera ordningsvakter? Mentorer? Eller ska de bara sitta i något hörn och småprata med eleverna på rasterna? Nej, inte riktigt. Fridolin vill åtminstone att brobyggarna ska samordna insatser mellan skola, polis och socialtjänst.

Vilka är det då som ska få jobben? Handlar det om människor med god erfarenhet av samordning mellan olika myndigheter? Nej, Fridolin vill att skolorna anställer lokala ”eldsjälar i föreningslivet”.

Visst finns det eldsjälar som skulle göra ett bra jobb. Runtom i Sveriges förorter arbetar människor för friare och tryggare bostadsområden. De nattvandrar, arrangerar lokala festivaler och engagerar barn och ungdomar i musik och idrott.

Men Fridolins förslag kan även öppna dörren för mer problematiska krafter. För vem ska egentligen avgöra vilka ”eldsjälar” som behövs i skolorna?

Vore kanske företrädare för Pantrarna i Göteborg goda kandidater som brobyggare i Biskopsgårdens skolor? Det är en förening som anser att förortens invånare behandlas som djur av politiker och vars ena grundare anslutit sig till jihadister i Syrien. Den har även en historia av att relativisera upploppsmakare och bilbränder.

Gustav Fridolin (MP).
Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Eller vad sägs om Sveriges Förenade Muslimer (SFM)? En organisation som bjudit in hatpredikanter och IS-sympatisörer. Och som försvarades av Pantrarna när den blev föremål för en Säpo-utredning om våldsbejakande extremism.

Om MP:s förslag blir verklighet är det inte alls omöjligt att dessa organisationer hamnar i klassrummen som Fridolins brobyggare. För trots allt har det offentliga Sverige länge samarbetat med och finansierat dessa och liknande organisationer. Nyligen fick SFM över en halv miljon kronor i bidrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Att förslaget om brobyggare kommer från MP ger dessutom extra anledning till oro. Den senaste tidens skandaler ger goda skäl till att ifrågasätta Fridolins omdöme när han önskar att anställa eldsjälar från föreningslivet i skolan.

Men den viktigaste frågan är om brobyggare verkligen är något som skolor i utanförskapsområden behöver. Oftast handlar problemen om klassrum som är stökiga och lärare som saknar verktyg för att skapa lugn och ro. I stället för att ta tag i ordningsfrågan vill Fridolin alltså ha nya tjänster som han själv inte kan definiera.

Är det något förortens elever behöver är det studiero – inte flummiga brobyggare med licens att samordna.


LÄS OCKSÅ: Röstjakt får MP att flörta med islamister


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor