Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Bawar Ismail

Lyssna på Norge i slöjdebatten

Heltäckande slöja symboliserar könsseparatism. Men ska vi förbjuda vuxna kvinnor från att göra egna val?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Besöker man världsmetropolen London är det inte ovanligt att träffa på kvinnor i heltäckande slöja, framför allt om man rör sig i de invandrartäta stadsdelarna. För Londons nyvalde borgmästare, socialdemokraten Sadiq Khan, är det en besvärande utveckling: "Jag ska inte berätta för kvinnor vad de ska ha på sig. Men jag tycker att vi i den offentliga sektorn ska kunna se varandra i ansiktet. Ögonkontakt spelar roll."

Debatten om heltäckande slöjor förs inte bara i Storbritannien. Det har blivit en allt hetare fråga i flera europeiska länder. I Frankrike är det sedan några år tillbaka förbjudet att bära heltäckande slöja. Belgien har gått en liknande väg. I Tyskland har flera kristdemokratiska inrikesministrar på delstatsnivå krävt förbud mot heltäckande slöja. Den tyska regeringen har än så länge avvisat kraven.


I Norge presenterade nyligen en blocköverskridande parlamentsgrupp förslag på integrationsåtgärder. Det föreslås bland annat ett förbud mot heltäckande slöjor, burka och niqab, för offentligt anställda.

"För att få en bättre integration måste vi få till stånd ett ökat deltagande i det offentliga. Då vi inte kan täcka ansiktet", sade socialdemokraten Jette F. Christensen till NRK om förslaget.

Även i Sverige har röster höjts för att förbjuda niqab och burka. Och fler kommer det att förmodligen bli. För den här diskussionen är långt ifrån avslutad. 


Saken är den att heltäckande slöjor inte är något utbrett problem i Sverige i dag. Går man runt i Stockholm lär ingen träffa på någon kvinna i niqab. Men det finns ändå skäl att problematisera heltäckande slöjor - och framför allt hur tolerant samhället ska vara inför klädesplagg som, ärligt talat, symboliserar unkna kyskhetsideal. Kvinnan bakom plagget ska bära hela sin familjs heder på sina axlar. Medan en helt vanlig slöja, hijab, bara täcker håret är niqabens funktion som sådan att den helt ska avskärma kvinnan från det övriga samhället.

I debatten hörs oftast två röster: ena sidan menar att kvinnor som bär niqab är förtryckta och måste befrias. Den andra sidan vill att Sverige ska vara tolerant, även för sådant majoriteten ogillar eller finner obekvämt.

Men allt måste inte vara svart eller vitt. Det finns kvinnor som tvingas bära vanliga slöjor eller heltäckande slöjor. Det förtrycket ska aldrig accepteras i ett samhälle som strävar efter jämställdhet och frihet. Men vad göra med vuxna kvinnor som själva valt att bära niqab? Ska de inte få klä sig som de vill?

Givetvis måste vuxna människor själva få bestämma hur de vill klä sig. Betyder det att samhället ska acceptera niqab och burka fullt ut? Nej, verkligen inte. Ska exempelvis lärare få klä sig i niqab när de undervisar elever? Förskolepedagoger som tar hand om småbarn? Är det rimligt att läkare har heltäckande slöja när de får besök av patienter?

Svaret på ovanstående frågor är nej. Det råder religionsfrihet i vårt land, man får klä sig i heltäckande slöja om man tycker att det är viktigt för sin tro. Men det betyder inte att man har rätten att få vilket jobb som helst. De som ser heltäckande slöja som förtryck och de som värnar om tolerans bör kanske därför lyssna på våra norska grannar och finna en kompromiss: inga heltäckande slöjor för offentligt anställda.


Läs också: Hurra för iranska män som bär slöja


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och kommentarer.