Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Bawar Ismail

Jo, vi måste prata om ryska lögnattacker

Det är uppenbart att Ryssland bedriver informationskrig mot Sverige. Om det behöver vi prata betydligt mer.
Foto: / EPA TT NYHETSBYRÅN

Aftonbladets kultursida tycker att det råder en uppblåst hysteri kring ryskt informationskrig. Men att Ryssland försöker splittra andra länder genom desinformation är på riktigt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Utländska makter spionerar i Sverige, varnade Säpo i veckan. Vårt land utsätts nästan dagligen för desinformation och svenska politiker utnyttjas i spridandet av falska uppgifter, rapporterade även SR i dagarna. Situationen är så allvarlig att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska nyrekrytera för att möta hotet från utländska makters informationskrig mot Sverige.

Såväl Säpo som MSB pekar ut Ryssland som en av de största aktörerna bakom de återkommande informationskampanjerna. De flesta från höger till vänster är nog överens om att Sverige måste stärka sitt psykologiska försvar för att bemöta desinformation och falska uppgifter.

Men alla är inte lika oroade över hotet från Rysslands informationskrigsapparat. Aftonbladet Kulturs Martin Aagård tycker att svenska medier och försvarsdebattörer blåst upp hotet från den ryska informationskrigsapparaten. Ryska medier som RT (tidigare Russia Today) når inte ut till tillräckligt många tittare, skriver han exempelvis.

Jovisst, men det ryska informationskriget förs inte enbart via Putinkontrollerade medier. Det riktiga slagfältet är ute på sociala medier. Ryssland har exempelvis lagt sig i det amerikanska presidentvalet genom att ha hackat och läckt Demokraternas interna mejl för att skada Hillary Clintons presidentkampanj. Och ryska välorganiserade nättroll har börjat heja på Donald Trump.

Vad gäller Sverige så har Ryssland exempelvis spridit falska uppgifter med syfte att platta till svenska politikers trovärdighet. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) utsattes för ryska lögnattacker om dunkla vapenaffärer med Ukraina. Eller ta den gången när en falsk DN-artikel dök upp på nätet som pekade ut Carl Bildt som hjärnan bakom en ny organisation som skulle bekämpa EU-motståndare.

Det främsta syftet med Rysslands informationskrig är att destabilisera andra länder och skapa intern politisk oenighet och misstänksamhet. Det är en smart strategi. Det blir svårare för våra makthavare att kunna fatta rätt beslut om verklighetsuppfattningarna skiljer sig åt radikalt. 

Martin Aagård vill dock inte att vi pratar om informationskrig – för i Ryssland anklagas utländska makter för att bedriva informationskrig mot det ryska samhället och därför kan repressiva lagar användas mot oliktänkande och regimkritiker.

Det skulle inte påverka Ryssland ett dugg om vi i västvärlden slutade använda begreppet informationskrig. Det är lika tokigt som att tro att terrorism skulle försvinna om man slutade kalla terrordåd för terrordåd. Auktoritära regimer och diktaturer har i alla tider använt nationell säkerhet och värnandet av kultur eller religion som svepskäl för att slå ner på oppositionella. Och inget tyder på att Putinregimen kommer att sluta att fängsla politiska motståndare för att ”skydda nationen”.

Aagård får sluta prata om informationskrig om han vill. Men det är uppenbart att Ryssland bedriver informationskrig mot Sverige. Om det behöver vi prata betydligt mer.