Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Bawar Ismail

Goda hipsters agerar nyttiga idioter åt Qatar

På Facebook delas välproducerade klipp från AJ+ flitigt. Men det är viktigt att förhålla sig skeptisk till en nyhetssida som kontrolleras av diktaturen Qatar.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Du har säkert sett den gula loggan fladdra förbi i Facebookflödet. Välproducerade videoklipp från nyhetssidan AJ+ delas flitigt i sociala medier. Nyhetsinslag som "när är det lagligt för poliser att bruka dödligt våld" kan få över 400 000 visningar på Facebook. Och gripande nyhetsinslag om lekande barn i det krigsdrabbade Syrien får lätt dubbelt så många.

I debatten om informationskrigföring och propaganda ligger fokus i regel på ryska medier som RT (före detta Russia Today). Deras nyhetsbevakning baseras ofta på konspirationsteorier och förvrängda fakta. Syftet är främst att sprida desinformation i frågor som rör ryska intressen. Var det verkligen ett folkligt uppror i Ukraina? Var det inte i själva verket fascister och västerländska makter som försökte sig på en statskupp?

Men det är inte bara Ryssland som använder medier som ett verktyg för att påverka sin omgivning. Utöver att försöka stärka sitt inflytande i Mellanöstern genom stöd till jihadistiska rörelser som Jabhat al-Nusra sitter den qatariska regimen även på en enorm medial makt i tv-kanalen al-Jazeera.

Under den arabiska våren användes den makten främst till att ge medialt utrymme åt oppositionella krafter som det Muslimska Brödraskapet. Men även den engelska versionen av al-Jazeera har efter påtryckningar från sina ägare tvingats redigera nyhetsinslag för att lyfta fram Qatars emir Hamad bin Khalifa al-Thani.

Qatars hårda kontroll av tv-kanalen är relativt välkänd. Men hur många vet egentligen att även AJ+ är en del av det qatariska medieimperiet?

AJ+ beskriver sig själva som ”en global nyhetsplattform för den uppkopplade generationen." Vid en första anblick ser den ut som en progressiv sida för antirasistiska och feministiska hipsters. Mycket av innehållet handlar om rasism och polisbrutalitet i USA och det rapporteras flitigt om socialisten Bernie Sanders.

Men bortom den progressiva paketeringen är det uppenbart att AJ+ bara är en förlängd arm av al-Jazeeras partiska nyhetsrapportering.

För att vara en global nyhetsplattform har AJ+ ett ensidigt fokus på USA och Israel. Och söker man exempelvis på Qatar dyker inga inlägg upp om människorättsbrott i det lilla oljerika landet. Och det är ju inte konstigt. Moderbolaget al-Jazeera kritiserar aldrig den egna regimen.

Tittar man på de många videoklippen om Israel-Palestina blir agendan ännu tydligare. I klippet ”Hamas In Gaza Strip – Explained” beskrivs Hamas som en ”politisk rörelse med en väpnad falang”. Att Hamas är terrorstämplat av bland annat EU nämns dock inte. Och inte ett enda ord sägs om att Hamas avrättar och torterar politiska motståndare eller att de vill utrota Israel och judarna. Enligt AJ+ är Hamas bara en motståndsrörelse.

Okunskapen om vad som styr journalistiken hos AJ+ är problematisk i en tid då utländska regimer använder medier som ett verktyg för att påverka opinion och attityder hos sina tittare.

Precis som det bör vara självklart att förhålla sig skeptisk till ryska medier som RT bör progressiva hipsters och andra vara försiktiga med att dela material från AJ+. Annars agerar man nyttig idiot åt diktaturen Qatar.


Läs också: Så lurar Putin västmedierna

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.