Bawar Ismail

Barnfavoriten Tiktok är inte som vilken app som helst

Tiktoks koppling till Kina har lett till att USA startat en säkerhetsutredning om appen.
Foto: shutterstock / shutterstock
Tidigare har Washington Post visat att Tiktok sorterat bort sökresultat om protesterna i Hong Kong.
Foto: AA/ABACA / STELLA PICTURES/DDP/ABACA PRESS DDP

Företaget bakom den populära appen Tiktok har sitt säte i Kina. Innebär det att den kinesiska staten har inflytande över appen? 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Barn och ungdomar som läppsynkar till musik och dansar loss. Få föräldrar har nog gått miste om internet-fenomenet Tiktok, appen som på kort tid rusat fram som en av världens mest populära sociala medier-plattformar. Den har dominerat listan över mest nedladdade appar och beräknas ha över en halv miljard användare världen över.  

En halv miljard människors datauppgifter är värsta guldgruvan för aktörer som vill åt information och hemligheter eller för att kartlägga beteendemönster och åsikter på nätet. Frågan är om Tiktok kan anförtros att skydda sina användares uppgifter. Bakom Tiktok återfinns nämligen ByteDance, ett techföretag med säte i Peking.

Det ger skäl till oro. Kina är ju inte känt för att vara ett öppet och transparent land som värnar om människors integritet och frihet på nätet. Tvärtom, det kinesiska kommunistpartiet har gjort sociala medier till en grundbult i statens massiva övervaknings- och censurapparat. 

Och med Kinas allt mer framträdande roll på den globala arenan har syftet inte stannat vid att bara kontrollera befolkningen. Numera handlar det även om att främja det kinesiska kommunistpartiets intressen utomlands och att utöka Kinas inflytande. Enligt det australiska forskningsinstitutet ASPI har Kina under de senaste åren kraftigt ökat sin datainsamling runtom i världen i just det syftet.

Nyligen beslutade även EU-organet Europeiska dataskyddsstyrelsen att Tiktok ska granskas mot bakgrund av dataskyddsförordningen GDPR.

Vill man närmare förstå hur den kinesiska staten använder sig av sociala medier är det bara att ta en titt på ett annat kinesiskt storföretag som blivit en global aktör på techfronten, Tencent. I dag driver Tencent ett av Kinas största chatt-tjänster, WeChat. Med raffinerad artificiell intelligens upptäcks och raderas kritiska inlägg, även om användaren noggrant formulerat sig för att undvika landets strikta censurregler. 

Ämnen som handelskonflikten med USA och arresteringen av Huawei-chefen i Kanada blockeras flitigt i nyhetsflödet. Förra året avslöjade även en nederländsk hackare att den kinesiska polisen fått tillgång till miljontals konversationer och datauppgifter från Tencentägda plattformar genom landets oändligt många internetcaféer. Detta ligger väl i linje med Kinas säkerhetslagar som tvingar inhemska företag att förmedla information om landets myndigheter kräver det. 

Tiktok tycks inte utgöra något undantag. För ett år sedan läckte interna dokument till The Guardian som avslöjade att bolaget instruerade sina moderatorer att censurera videoklipp om ämnen som massakern på Himmelska fridens torg eller Tibets självständighet. Ungefär samtidigt rapporterade Washington Post att det knappt gick att hitta något i appen när man sökte efter videosnuttar om Hong Kong-protesterna, trots att det var ett hett ämne i nyhetsflödet vid tillfället. 

Till sitt försvar har Tiktok hävdat att det rört sig om utdaterade instruktioner. Bolaget hävdar att man inte står under något lands inflytande eller kontroll. Men det övertygar inte. Tiktoks koppling till Kina har redan väckt reaktioner i USA som påbörjat en nationell säkerhetsöversyn av den populära appen, och sedan dess har den amerikanska armén förbjudit sin personal att ladda ner Tiktok på jobbtelefoner. Nyligen beslutade även EU-organet Europeiska dataskyddsstyrelsen att Tiktok ska granskas mot bakgrund av dataskyddsförordningen GDPR. 

Tiktok är alltså inte som vilken app som helst, trots att det på ytan bara tycks handla om ungdomar som mimar till Meghan Thee Stallions senaste hit. Kopplingen till Kina ger skäl att oroa sig över censur och datainsamling av användarnas uppgifter.